L’Aeroport de Girona-Costa Brava realitza un simulacre d’emergència aeronàutica

Han intervingut 80 voluntaris

L’Aeroport de Girona-Costa Brava, seguint el programa establert al Pla d’Emergències Aeronàutiques, ha realitzat avui un simulacre, anomenat Operació ‘Tramuntana 2013’, amb l’objectiu d’avaluar els procediments d’actuació i coordinació establerts, analitzar l’eficàcia dels mateixos i el grau de coneixement i integració de tots els col·lectius implicats en l’atenció d’una emergència aeronàutica.

 El Pla d’Emergències Aeronàutiques s’elabora amb el propòsit de minimitzar les conseqüències que es poden donar en cas d’accident aeri. El seu objectiu es centra en dos apartats: la protecció de les persones i béns que es puguin veure afectats i, d’altra banda, la continuïtat o restabliment de l’operativa aeroportuària.

Amb aquest exercici, l’Aeroport de Girona-Costa Brava compleix la normativa de l’Organització d’Aviació Civil Internacional (OACI) respecte la planificació de les emergències als aeroports, segons la qual s’han de realitzar periòdicament simulacres generals d’accidents d’avions de passatgers a seves instal·lacions.

El simulacre, organitzat juntament amb la Direcció General de Protecció Civil (DGPC), també ha comptat amb la col·laboració de la Subdelegació del Govern a Girona i la Delegació de la Generalitat a Girona.

Operació «Tramuntana 2013»

L’Operació «Tramuntana 2013» ha simulat l’accident d’una aeronau que es precipita durant la maniobra d’enlairament, aparentment per una fallada dels motors. L’avió, un Embraer 145 amb 50 persones a bord, impacte amb dos vehicles situats a la zona sud de l’aeroport provocant un incendi.

L’aeronau porta 50 persones a bord: 46 passatgers i 4 membres de la tripulació. Mentre que, en un dels vehicles, també anava un ocupant que queda atrapat a l’interior. En la hipotètica incidència moren 4 persones, 9 resulten ferides molt greus, 10 greus i 27 són ferits lleus.

Intervenció dels bombers de l’aeroport

La torre de control, en detectar l’accident, activa l’alarma que s’escolta simultàniament al Servei d’Extinció d’Incendis de l’aeroport (SEI) i al Centre de Coordinació Aeroportuària (CECOA). Immediatament s’activa el Pla d’Emergències Aeronàutiques.

Els operadors de CECOA inicien el protocol de trucades corresponents a la fase d’emergència: al 112, al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat, que coordinarà l’activació de mitjans externs, el director de l’aeroport, etc.

Protecció Civil de la Generalitat activa el Pla Especial per a Emergències Aeronàutiques a Catalunya, l’AEROCAT. Aquest pla està dissenyat per fer front a totes aquelles emergències d’accidents aeronàutics que es donin en qualsevol punt del territori català, i també per qualsevol altra emergència que tingui lloc en els aeroports, aeròdroms i heliports de Catalunya.

A nivell operatiu, els bombers de l’aeroport són els primers en arribar al lloc de l’accident. El cap de dotació determina l’àrea d’intervenció i comencen les tasques d’extinció i d’atenció als ferits. S’estableix una zona segura per a l’estabilització de ferits a la vegada que arriben les dotacions dels Bombers de la Generalitat i les primeres ambulàncies del SEM.

La cap d’operacions de l’aeroport arriba al lloc de l’accident, estableix el Centre de Comandament Avançat (CCA) a zona segura i informa al CECOA perquè ho comuniqui als efectius que s’han d’adreçar a ell. Al mateix temps, el director de l’aeroport constitueix el Centre de Comandament Principal (CCP) i s’incorpora a la Sala de Crisi, a la qual també s’incorporen Protecció Civil, Subdelegació del Govern a Girona, Guàrdia Civil, Cos Nacional de Policia, Mossos d’Esquadra, la companyia aèria i la companyia de handling.

Sala de Crisi

Des de la Sala de Crisi, el director de l’aeroport ordena l’activació de les sales d’il·lesos i familiars, on es presta atenció mèdica i psicològica a les víctimes que han resultat il·leses de l’accident i als familiars que es desplacen fins l’aeroport. Personal d’Aena Aeropuertos, de la companyia aèria, de la companyia de handling, forces i cossos de seguretat de l’Estat i metges i psicòlegs del SEM i Creu Roja s’encarreguen del funcionament d’aquestes sales.

Els Bombers de la Generalitat participen amb 3 Bombes Rurals Pesants i un Furgó de Salvaments Varis, a més de 3 Unitats de Personal i de Càrrega. A més de familiaritzar-se amb les instal·lacions de l’aeroport, el simulacre permet als Bombers posar en pràctica la coordinació amb els operatius d’emergències d’Aena Aeropuertos i estar presents al Centre de Comandament Avançat i a la Sala de Crisi de l’aeroport, des d’on es fa el seguiment integral de l’emergència.

80 voluntaris

Per part de Mossos d’Esquadra, han participat 21 agents i comandaments i 7 vehicles. Pel que fa al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), han participat amb un helicòpter i un total de 13 unitats: 3 ambulàncies de Suport Vital Avançat (SVA), 5 ambulàncies de Suport Vital Bàsic (SVB), 2 ambulàncies de Suport Vital Intermig (SVI), i un vehicle d’intervenció ràpida (VIR), que comportaran en total la mobilització de 26 professionals del SEM.

Recollida i atenció als ferits

El SEM s’ha encarregat d’instal·lar al lloc de l’accident el Punt mèdic avançat (PMA) on s’ha fet la recepció dels malats, avaluació i estabilització per a procedir al trasllat a l’hospital de destí més adient segons la seva patologia.

D’altra banda, l’Institut de Medicina Legal de Catalunya i la Policia Científica de la Guàrdia Civil s’encarreguen, respectivament, del reconeixement de cadàvers i de recollir dades i proves al lloc de l’accident.

Prop de 80 voluntaris han participat en el simulacre. Es tracta d’estudiants del cicle formatiu de grau mitjà de Tècnic en Emergències Sanitàries de l’Escola Garbí de Salt i alumnes de l’Escola d’Infermeria de la Universitat de Girona.

Tal i com estava previst, l’exercici de coordinació d’emergències no ha afectat l’operativa diària de l’Aeroport de Girona-Costa Brava.