Lloret controlarà l’aforament de les platges i les dividirà en tres grups: gent gran, famílies amb nens i adults

Xavier Pou

Lloret de Mar dividirà aquest estiu les seves platges principals (la del centre i Fenals) en tres sectors: gent gran, famílies amb nens i adults, tots amb limitació d’aforament, per minimitzar el risc de contagi de la Covid-19. La mesura forma part d’un pla integral de la destinació per afrontar la temporada d’estiu, el qual s’ha presentat aquest dimecres en una roda de premsa virtual.

El pla tindrà com a primera fase un seguit de formacions a treballadors dels sectors turístics de Lloret de Mar, centrades en adoptar mesures sanitàries i d’higiene que impartirà l’empresa Altimir. La formació, que serà genèrica i específica (per tipologia de sectors), comença aquesta mateixa setmana amb la participació d’uns 4.000 empleats.

L’esmentat pla Integral està basat en les directrius fixades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Té com a objectiu garantir la preparació de tot el municipi i els establiments privats abans del 15 de juny, per fer de Lloret de Mar la destinació més segura possible davant la pandèmia del coronavirus.

«Estem treballant per avançar tota la feina que sigui possible abans que es facin públiques les normes de l’ICTE i, d’aquesta manera, esperem ja tenir preparades gairebé totes les mesures que s’exigiran per part de l’Estat als establiments i a les destinacions per poder obrir», ha explicat l’alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat.

Accés controlat a les platges

No obstant, l’alcalde ha reconegut que la platja és l’«element nuclear» del municipi i, en conseqüència, s’ha programat aquesta divisió en tres sectors, en què treballarà un equip de seguretat de 35 professionals.

La mesura s’aplicarà a les platges de Lloret i Fenals, on hi haurà controls per accedir a la sorra, mentre que la resta de cales tindrà limitat també l’aforament, però sense la separació per grups.

Al sector de gent gran, els usuaris seran parelles o persones individuals, que disposaran d’una doble passarel·la per facilitar la mobilitat i un servei de bany assistit que requerirà reserva prèvia. El de famílies prestarà especial atenció al distanciament físic tant a la sorra com a l’aigua i als dos espais hi haurà equips de vigilància, mentre que l’àrea de joc infantil comptarà amb un protocol reforçat de neteja. El sector d’adults impedeix l’accés de nens i permetrà la presència de grups d’amics i, en tots els casos, les dutxes i serveis públics només obriran si es pot garantir l’absència de risc de contagi.

El servei de vigilància es reforçarà al passeig marítim i a la sorra per agents cívics, personal de protecció i socorristes. De moment, no se sap encara la data d’inici de la temporada de platja.

El pla no contempla una regulació del temps d’estada en cada sector i, segons l’alcalde, hi haurà presència de ‘xiringuitos’ i guinguetes, mentre que els patins i caiacs únicament podran llogar-los famílies o unitats de convivència i se’n realitzarà la desinfecció corresponent després de cada ús.

Tríptic informatiu

Lloret de Mar editarà un tríptic informatiu per a turistes i residents amb instruccions de seguretat a platges, establiments i via pública, on es realitzaran desinfeccions freqüentment.

El lleure nocturn preveu, segons Dulsat, una «dificultat important», però ha posat en marxa iniciatives com la que ha portat la discoteca Tropics a ser la primera a obtenir el certificat Sanitized Venue de l’associació internacional que regula el sector.

Aquest segell avala la preparació de l’establiment contra el coronavirus al nebulitzar el local amb una solució química, prendre la temperatura als clients a l’entrada o que els seus treballadors comptin amb equips de protecció individual.

Les disposició d’espai en terrasses es considera clau per a l’obertura de bars i restaurants. Per això, s’ampliarà per acostar-se a l’aforament anterior a la pandèmia.

Jaume Dulsat ha remarcat també que estan a l’expectativa de conèixer dates d’obertures de fronteres, sobretot la rodada amb França, que qualifica de «clau», i ha recordat que Lloret és una destinació de turisme internacional.

Mesures a l’allotjament

Enric Dotras, com a president del gremi d’hostaleria de Lloret de Mar, ha detallat a la roda de premsa que s’instal·laran mampares de protecció als taulells d’atenció al públic dels hotels i en altres punts d’alta concentració de clients. S’augmentarà la separació en aquests establiments entre les taules de menjadors, terrasses i també entre gandules a la zona de piscina, on s’eliminaran elements de risc com matalassos inflables.

Apartaments i habitatges d’ús turístic (HUTS) reforçaran la desinfecció i prevén l’entrega de paquets de benvinguda amb material bàsic d’higiene com mascaretes, gels hidroalcohòlics o guants.

Finalment, els càmpings estudien una redistribució de parcel·les per garantir el distanciament i implantaran sistemes d’entrega a cada allotjament d’encàrrecs realitzats a les zones de restauració.

Text: Nova Ràdio Lloret