La comarca de la Selva valora en més de 70 milions d’euros els danys causats pel temporal Gloria

Consell Comarcal de la Selva

Els ajuntaments dels 26 municipis que componen la comarca de la Selva han realitzat la primera estimació dels danys provocats pel temporal Gloria, que va afectar la setmana passada les comarques gironines i part de les Terres de l’Ebre per accedir als ajuts per part de diverses administracions.

El temporal ha ocasionat greus danys a infraestructures i equipaments municipals. La majoria dels informes d’avaluació dels ajuntaments selvatans parlen d’afectacions a camins i carrers, pèrdua de sorra en molts trams de les platges i  danys als passeigs marítims, pèrdua de contenidors, esllavissades de murs o avaries a la xarxa de l’aigua i l’enllumenat en diversos municipis.

En una primera estimació s’han valorat els danys causats per la tempesta Glòria en els municipis de la Selva, entre bens públics municipals i bens públics privats, al voltant d’una xifra aproximada de 70 milions d’euros. Els municipis més afectats són: Massanes, amb 15.117.350€; Riells i Viabrea, amb 2.107.70€; la Cellera de Ter, amb 1.816.250€; Fogars de la Selva amb 1.672.581€; Blanes, amb 1.343.900€; Tossa de Mar, amb 1.250.000€; Hostalric, amb 1.235.871€; Sant Hilari Sacalm, amb 1.250.000€ i Sant Feliu de Buixalleu 43.585.569€. En aquest sentit, els màxims responsables locals dels municipis costaners esperen poder recuperar la seva normalitat al més aviat possible donat que estem a dos mesos de Setmana Santa.

En la seva intervenció, el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila, ha insistit que «coordinarem conjuntament amb el Consell Comarcal de la Selva les actuacions a realitzar en el territori a través de les diferents subdelegacions. Demanem als alcaldes i alcaldesses una valoració més exhaustiva dels danys per poder complementar les ajudes. Necessitaríem tenir una radiografia del que va passar per començar a fer el tractament».

Consell Comarcal de la Selva

Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha assegurat que «des de la Diputació de Girona habilitarem una partida concreta per donar respostes a aquestes emergències que afecten gran part dels municipis de la demarcació. Fa temps que la Diputació treballa en línies d’ajuda com és el mateix decret d’emergències per fer èmfasi especialment en l’arranjament de carreteres».

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, s’ha mostrat molt satisfet i, alhora agraït per la manera com van afrontar la situació les alcaldesses i els alcaldes de la comarca i per la bona gestió que van fer de la crisi. Balliu ha manifestat que «seguirem treballant al costat dels ajuntaments per ajudar en la coordinació de la reparació dels danys a tots nivells». El president selvatà ha assenyalat que «caldrà treballar tots junts, Generalitat, Diputació i Serveis Territorials, per estar més preparats, sobretot en temes d’infraestructures a les zones del litoral i dels pobles petits d’interior perquè no torni a haver-hi afectacions tan greus com les que hi ha hagut aquesta setmana passada».

A la reunió d’alcaldes també hi han assistit Raül Morales, director dels Serveis Territorials de la Presidència; Albert Ballesta, director dels Serveis Territorials d’Interior; Elisabet Sánchez, directora dels Serveis  Territorials del DARP i Àlex Rocas, responsable de la Demarcació Territorial de Girona de l’Agència Catalana de l’Aigua.

La trobada ha continuat amb una segona part en què els alcaldes han exposat les seves inquietuds i les experiències que van viure durant els dies de la tempesta ‘Gloria’, així com les seves pors davant possibles nous temporals.