Més de 1.150 actes aixecades a Lloret per venta ambulant des del gener

Foto: Mossos d’Esquadra

Eudald Casadesús, delegat del Govern de la Generalitat a Girona, ha presidit juntament amb l’alcalde de Lloret de Mar, Romà Codina, la Junta Local de Seguretat celebrada ahir a la Sala de Plens del consistori.

 

A més, l’acte ha comptat amb la presència del regidor de Seguretat Ciutadana, Jordi Martinez; Albert Ballesta, director d’Interior a Girona; Xavier López, cap de la Policia Local; Joaquim Belenguer, comissari de Mossos a Girona; Francesc Cardús, cap de l’ABP Selva Litoral; Bernat Albuixech, cap de la comissaria de Mossos de Lloret; Antoni Sanchez Dalmau, cap de la Policia Nacional de Lloret; Guillermo Montanero, capità cap de la Guàrdia Civil de la Companyia de Palamós i Francisco Castro, cap de la Guàrdia Civil a Blanes, entre d’altres.

Durant la reunió s’ha realitzat un balanç de la temporada d’estiu i de les actuacions efectuades pels cossos de seguretat al municipi en els plans conjunts de coordinació de la Policia Local i dels Mossos d’Esquadra, amb la col·laboració del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil.

Quant a l’operativa preparada per cobrir aquesta temporada de màxima afluència turística, que va de juny a setembre, s’han destacat principalment els efectes positius que han tingut l’entrada en vigor de les noves ordenances de civisme i via pública –que ha dotat els efectius d’una nova eina per poder incidir especialment en activitats il·legals com la prostitució, fins ara no contemplades en les ordenances– i d’un redisseny en la planificació de les qüestions d’ordre públic.

Aquest redisseny, fruit de la bona coordinació entre Policia Local i Mossos d’Esquadra, ha consistit en un augment del patrullatge preventiu a peu de la brigada mòbil per tota la zona d’oci. Això ha fomentat un treball en teranyina format per equips de 2/4 efectius i ha permès una intervenció ràpida davant de problemes d’ordre públic evitant l’increment de risc en situacions d’aldarulls i una major pressió en matèria de venda ambulant, tràfic de drogues i prostitució. Un altre aspecte per remarcar ha estat la sectorització de la zona lúdica, el manteniment de les patrulles mixtes i el reforç de l’escala de comandament, tant de Mossos com de la Policia Local durant les nits, fet que ha facilitat la direcció i la coordinació de tots els efectius que formaven part del dispositiu policial.

A més, s’han anat mantenint reunions amb els diferents representants dels gremis i responsables d’establiments d’oci per copsar el
desenvolupament de l’estiu en matèria de seguretat ciutadana dins del sector. Durant l’estiu s’ha realitzat diferents dispositius conjunts que han tingut com a principals resultats:

• 270 persones identificades
• 98 persones traslladades a dependències per CNP per estrangeria
• 15 detinguts
• 58 actes de venda ambulant
• 4 actes de tinença de substàncies estupefaents
• 2 actes de venda d’alcohol a menors

Quant a les actuacions efectuades en matèria de policia administrativa, per part de l’URPA (unitat Regional de Policia Administrativa) de Girona, ABP Selva Litoral i Policia Local:
• 24 inspeccions efectuades a establiments d’oci nocturn orientades, sobretot, al control
del personal controlador d’accessos i propagandes
• 21 inspeccions efectuades en hotels conjuntament amb Inspecció de Treball
• 3 per subministrament de begudes alcohòliques a menors
• 215 per consum o tinença de drogues tòxiques, substàncies estupefaents i estris
abandonats
• 29 per tinença o utilització d’armes prohibides
• 53 per intervenció temporal d’armes o efectes
• 20 per omissió de comunicacions obligatòries
• 20 per altres infraccions a la Llei 1/92 sobre protecció de la Seguretat Ciutadana

En total, han estat 385 actuacions que, de gener a setembre, ascendeixen a 550 faltes administratives.
L’enduriment de la consideració d’activitats il·legals i la sanció de comportaments incívics que ha suposat l’entrada en vigor de les noves ordenances queda reflectida en la comparativa anual 2011-2012:
– Venda ambulant:
o 2012 1.158 actes
o 2011 588 actes
– Prostitució:
o 2012 169 actes
– Propaganda
o 2012 87 actes
o 2011 47 actes
– Llençar objectes a la via pública:
o 2012 79 actes
– Realitzar necessitats fisiològiques a la via pública:
o 2012 69 actes

Quant a la Guàrdia Civil, juntament amb Policia Local, s’han realitzat 9 intervencions en l’àmbit comercial per delictes de la propietat intel·lectual, requisant un total de 1671 objectes per valor de 174.000€. També la col·laboració de la Policia Nacional ha estat molt activa sobretot en temes vinculats a estrangeria.

L’alcalde ha destacat que “els resultats demostren per una banda la important feina que han dut a terme els cossos policials i per l’altra també són un reflex que Lloret de Mar és una destinació que ha anat evolucionat i on ara, amb més de 40.000 habitants, hi té un important paper la seguretat ciutada