Hostalric construirà enguany una deixalleria en un solar municipal de 574 m2

Emplaçament de la deixalleria municipal / Ajuntament d’Hostalric

L’equip de govern de l’Ajuntament encara aquest 2020 un dels projectes més estratègics del mandat en termes de sostenibilitat i protecció mediambiental: la construcció d’una deixalleria municipal per a la reutilització i tractament dels residus generats a Hostalric.

Les obres, amb un termini d’execució aproximat de dos mesos, és previst que s’iniciïn enguany un cop s’hagi redactat el projecte i s’hagin adjudicat els treballs de construcció. La nova instal•lació s’habilitarà en un solar municipal destinat a equipament públic situat al final del carrer Pompeu Fabra dins del polígon industrial Les Pinedes, amb una superfície total de 574 m2.

Nil Papiol, alcalde d’Hostalric, explica que la deixalleria municipal «serà un dels pilars centrals de la nova política i de la nova cultura mediambiental que volem que regeixi al nostre municipi al llarg dels pròxims anys; i que passa per implicar la població en la correcta separació de residus, millorar amb urgència les xifres de recollida selectiva a la vila, i combatre l’abocament improcedent de residus a la via pública».

En aquesta línia, el batlle hostalriquenc recorda que actualment la recollida selectiva representa només un 30% del total de residus recollits al municipi; i avança que l’Ajuntament també treballa -en paral•lel a la construcció de la deixalleria- en la futura implantació d’un nou model de recollida de residus porta a porta.

El municipi no compta a dia d’avui amb cap instal•lació d’aquestes característiques, i segons la quantitat de població servida i la densitat demogràfica a la vila li correspon un model de deixalleria bàsica d’acord amb la Norma Tècnica sobre Deixalleries.

En aquest sentit, el nou equipament comptarà amb una tanca perimetral que impedirà l’accés a la instal•lació fora del seu horari de servei i que evitarà el dipòsit incontrolat de residus, el robatori de materials o altres actes vandàlics; una oficina de recepció on s’oferirà informació als usuaris i es durà a terme el cobrament de les taxes; àrees de contenidors de gran volum on els veïns i veïnes podran fer les seves aportacions de residus; àrees de contenidors de petit volum per aquells materials que es reben en menor quantitat (roba, ampolles de vidre, poliestirè…); una zona coberta per dipositar aquells residus que es poden deteriorar si s’exposen a les inclemències meteorològiques; i una àrea d’emergència per a la futura recollida a domicili.

El projecte de construcció de la deixalleria municipal té un cost estimat de 112.000 euros, que serà sufragat amb les aportacions de la Generalitat de Catalunya i de l’Agència de Residus de Catalunya.