La 31a edició de la Festa de la Ratafia arriba a Santa Coloma de Farners carregada de tradició i novetats

Foto: JFG – Blanesaldia

La Festa de la Ratafia arriba aquest anyt a la 31a edició com a un element dinamitzador social, econòmic, cultural, tradicional i turístic que singularitza Santa Coloma de Farners i la uneix amb la resta de pobles de Catalunya i del món. Aquest any, la cultura convidada és l’Occitània que serà present durant el cap de setmana de la festa amb diferents activitats que s’han organitzat com una taverna Occitana amb productes típics del país, concerts, balls i tallers.

 

Pel que fa al 31è Concurs de Ratafia, aquest any, s’ha batut el rècord amb 171 ratafies casolanes presentades. Els guanyadors del 31è Concurs de la Ratafia es coneixeran durant el sopar popular de la ratafia que es farà aquesta nit a la vela de la plaça Farners. El jurat que decidirà les tres ratafies guanyadores està format per Josep Roca (Celler de Can Roca), Xavier Codina (Ratafia Russet), Àngel Portet (Ratafia Raiers), Frédéric Galtier (Desembolic) i Joan Pujades (Mas de la Caçadora).

L’activitat del cap de setmana queda especialment concentrada a la plaça Farners i el seu entorn, en ple centre històric de la ciutat. Durant tot el dia hi haurà fira de productes artesanals a la plaça Farners i a la tarda a la plaça del Firal. A la Vela de la Ratafia s’hi podran trobar totes les ratafies de Catalunya i diferents productes de pastisseria amb ratafia. La Festa també tindrà com a escenaris altres espais i equipaments de la capital de la Selva com la plaça del Firal, l’Auditori Municipal, el Teatre Catalunya o el pavelló poliesportiu de la Nòria.

Foto: JFG – Blanesaldia

La ratafia, beguda d’autor

Els organitzadors de la Festa de la Ratafia, l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i la Confraria de la Ratafia, han destacat que el beuratge fet amb herbes remeieres que dóna nom a la Festa és una beguda d’autor perquè hi ha tantes ratafies com persones. Igualment se la considera de quilòmetre 0 per la proximitat de les herbes que s’utilitzen per elaborar la ratafia ja que les podem trobar al jardí de casa o als boscos més propers.

També s’ha volgut constatar que aquest és un producte que requereix un respecte pel nostre temps i el de la natura així com estar connectats al nostre territori. En la roda de premsa s’ha volgut emular Josep Pla prenent el seu concepte que la cuina és una representació del paisatge i, per tant, una copa de ratafia ens aporta l’essència de la gent i el paisatge d’on ha estat feta.

Enguany, l’Associació de Comerciants de Santa Coloma de Farners farà la Nit del Comerç el dissabte dia 10 amb l’obertura dels establiments fins a les 23 hores. Una alta novetat serà la primera edició del concurs de fotografia Instagram o la primera cursa de muntanya de la ratafia que transcorrerà pels boscos del terme municipal, entre d’altres.