El ple de l’Ajuntament de Lloret de Mar aprova les ordenances fiscals de 2013

Imatge del ple

Els impostos municipals es congelen i pugen algunes taxes municipals, tot i que l’increment és inferior a l’augment de l’IPC, que ha pujat un 3’5%. De cara a l’any vinent es congelaran els impostos municipals, inclòs l’IBI (l’impost de béns i immobles) i s’incrementaran, només, algunes taxes.

 

El consens per poder aprovar les ordenances fiscals va ser entre CiU, PSC, ICV-EUiA i ERC després que l’equip de govern acceptés algunes esmenes de l’oposició. La resta de grups es van abstenir. És el cas del regidor no adscrit, Josep Cortés que va destacar la poca seriositat que s’ha aplicat en el càlcul de les tarifes.

Ben al contrari va votar el portaveu d’ERC, Jordi Orobitg, qui ha manifestat la seva satisfacció pel consens al que s’ha arribat. En aquest sentit Orobitg espera que es mantingui la ben entesa també per aprovar els pressupostos. Javier Rodríguez Pacios, d’ICV-EUiA, ha explicat que es mostren satisfets després que l’equip de govern hagi inclòs les seves propostes a les ordenances. Entre d’altres la demanda que feien perquè no es bonifiquessin les empreses que paguen més de 4 mil euros l’any d’IAE, (l’impost d’activitats econòmiques). Unes bonificacions que consideren són del tot injustes.

Per la seva banda el portaveu del Partit Popular, Enric Martínez, explica que la seva abstenció ve donada perquè l’objectiu que perseguien era congelar del tot les taxes.

El portaveu dels socialistes a Lloret, Joan Bernat, va votar a favor de les ordenances fiscals i a més ha reiterat que estan d’acord amb l’esmena presentada per EUiA-ICV sobre les bonificacions a les grans empreses. Bernat afegeix que amb aquesta supressió s’estalviaran entre 300 mil i 400 mil euros.

El principal grup a l’oposició, el MILLOR, també va abstenir-se en la votació de les ordenances fiscals. El seu portaveu, Marc Fuertes, explica que no volien que pugessin ni els impostos ni les taxes municipals perquè consideren que és una necessitat en el context de crisi econòmica que vivim. Finalment i davant totes aquestes opinions, el regidor d’hisenda, Arseni Frigola, explica que van acceptar l’esmena que feia referència a l’impost d’activitats econòmiques i a les bonificacions que reben les empreses, però amb recança.

Fruit d’aquest acord, el més destacat és que es mantindran el cost del consum mínim d’aigua, la recollida d’escombraries, el clavegueram, la quota dels casals d’estiu i l’impost de circulació. Les ordenances fiscals, a més, preveuen que s’apliqui la tarifació social per a la quota de les llars d’infants. De manera que la quota s’apujarà més d’un 9%, però hi haurà bonificacions d’entre el 25 i el 75% per a les famílies més necessitades. Una altra taxa que també s’incrementarà serà la dels aparcaments municipals i les zones blaves, entre un 7 i un 8%. Es mantindran igual, això sí, les taxes per ocupació de la via pública, la del mercat diari i la d’ús d’instal·lacions esportives.

Text i foto: Nova Radio Lloret