Brunyola celebra la 18a edició de la Fira de l’Avellana durant tot el cap de setmana

La població de Brunyola es convertirà, un any més, en la capital de l’avellana durant tot el cap de setmana. Durant dos dies, aquesta fira, que enguany celebra la seva 18a edició, es convertirà en el punt de trobada d’experts, productors, agricultors i comerciants del sector vinguts d’arreu de Catalunya. Tot i que la inauguració oficial es farà el dissabte a la tarda, des del dissabte al matí i fins al diumenge a la tarda es podrà visitar una exposició de maquinària agrícola relacionada amb el cultiu i la recollida d’avellana, i també hi haurà venda d’avellanes.

D’altra banda, també és previst que durant els dos dies es puguin visitar diferents exposicions, entre les quals hi ha: artesania de fibres vegetals, de Jaume Vilà; exposició i venda de pintures de paisatge i bodegó, d’Àngels Andrés Cabré i Josep Soler Fàbregas. També hi haurà una mostra de maquinària agrícola relacionada amb el cultiu i la recollida de l’avellana i una exposició sobre el llibre Homes i dones de la Selva.

18 anys de Fira de l’Avellana

Enguany, un dels trets característics d’aquesta edició és la majoria d’edat que adquirirà aquesta fira, que s’ha convertit en una de les més importants del sector del territori català.

L’obertura oficial de la fira es farà el dissabte al vespre amb la inauguració a càrrec de les autoritats assistents, entre les quals hi ha confirmat el vicepresident de la diputació, Xavier Soy; el director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural, Jordi Aurich; el president del Consell Comarcal, Robert Fauria, i l’alcaldessa de Brunyola, Anna Maria Mascort. En el transcurs d’aquest acte, es farà també la presentació del llibre i l’exposició Homes i dones de la Selva, amb intervencions de Joan Llinàs, president del Centre d’Estudis Selvatans, i Ricard Teixidor, col·laborador local en l’edició del llibre. La presentació del llibre anirà a càrrec del conseller de Serveis a la Ciutadania, Joan Garriga.

Un cop finalitzi l’acte d’inauguració hi haurà un pica-pica de productes fets amb avellana, per als assistents, amb degustació de la coca de Brunyola feta amb avellana de la Selva per la pastisseria Noguera, allioli d’avellana i els plats cuinats amb avellana presentats pels restaurants del municipi.

A la nit, els actes continuaran amb la quarta edició de l'”Avellana Jove” amb l’actuació d’Els paràsits, La Jet Set, La Loca Histeria i Useful DJ.

XII concurs internacional d’esclovellar avellanes i V concurs de sac a l’esquena- I Memorial Pere Parera

El segon dia, la fira s’inaugurarà amb la ruta guiada pels masos històrics, a càrrec de Ricard Teixidor. La sortida es farà a dos quarts de deu del matí de la plaça i continuarà cap a Can Pla, Ca n’Oller, Can Rieradevall, l’Hostal de Baix, Can Parés i Can Jaques de Dalt. A la mateixa hora, s’obrirà la fira d’artesania pels voltants de la plaça i també les parades de venda d’avellanes, activitat que s’allargarà fins al vespre.

Dues hores més tard, es farà la missa a l’església parroquial amb acompanyament de la coral del GEiEG. Un cop finalitzi la cerimònia religiosa, s’oferirà un recital de cançons populars a càrrec de la mateixa coral.

Els actes centrals se celebraran a la tarda amb una audició de sardanes a càrrec de la cobla La Principal de l’Escala, a partir de dos quarts de cinc de la tarda, i els tradicionals concursos. Sens dubte, el XII concurs internacional d’esclovellar avellanes i el V concurs de sac a l’esquena -I Memorial Pere Parera es converteixen any rere any en els actes que congreguen més públic.

Així, a partir de les sis de la tarda, s’iniciarà el concurs d’esclovellar avellanes i, tot seguit, es farà el concurs de sac a l’esquena. Es tracta d’una cursa de velocitat carregant un sac d’avellanes i es pot participar en dues categories: sènior ( 40 quilos d’avellanes) i júnior/fèmines (20 quilos).

La cantada d’havaneres i de cançons de taverna amb el grup Els Pescadors de l’Escala posarà el punt i final a l’edició d’aquest any de la Fira de l’Avellana. A la mitja part se servirà rom cremat per a tothom.