El Consell Comarcal posarà en marxa un servei de prevenció d’incendis forestals

Bombers de la Generalitat

El Consell Comarcal de la Selva (CCS) posarà en marxa aquest any un nou servei integral de prevenció d’incendis. L’objectiu és agilitzar els tràmits que permeten netejar les parcel•les de propietat privada que tenen excés de vegetació. L’ens podrà aprofitar dades que ja gestiona (com la propietat i el pagament d’impostos) per fer més ràpids els tràmits.

El Consell d’Alcaldes de la Selva ja va contemplar que serien «gairebé tots» els municipis els que delegarien aquests tràmits, segons ha explicat el president comarcal Salvador Balliu. El procés administratiu per aconseguir que un privat netegi una parcel•la de la seva propietat acostuma a ser llarg i complex. Llarg perquè cal enviar diferents notificacions i donar diferents terminis abans d’assumir-ne la neteja d’ofici i passar la factura al propietari. I complex perquè es necessiten informes i informació que no sempre tenen els ajuntaments com, per exemple, saber qui són els propietaris dels terrenys.

Tot plegat suposa un procés burocràtic que implica temps i diners per als consistoris. Alguns d’ells, els que tenen grans zones de terreny però pocs habitants, no tenen personal suficient per fer-ho. D’altres, tenen urbanitzacions construïdes a zones boscoses on un incendi pot suposar un risc important.

Martí Nogué i Salvador Balliu / Consell Comarcal de la Selva

Els ajuntaments que es troben en aquestes circumstàncies són els que a la comarca de la Selva més s’han interessat pel servei integral de prevenció d’incendis que vol agilitzar tot el procés. «En el consell d’alcaldes gairebé tots han parlat de delegar les competències», explica el president del Consell Comarcal, Salvador Balliu.

Un dels primers municipis a portar la cessió al seu ple és Sils. El consistori destinarà 12.000 euros per cobrir les despeses administratives per a aquest any. El seu alcalde i vicepresident del consell, Martí Nogué, creu que els sortirà «a compte» en temps i diners. Nogué considera que és un procés «molt feixuc» i que demana de «molta infraestructura».

L’agilitat en el tràmit per part del nou servei ha de venir perquè l’ens comarcal té «més informació» sobre els propietaris. «Als consistoris a vegades ens costa saber qui és el responsable d’una determinada parcel·la», assegura Nogué. El Consell Comarcal podrà «creuar dades» amb informació tributària o de propietat i això farà que el tràmit pugui ser més ràpid i «arribar si fa falta fins a la subhasta», explica el president.

S’ha accentuat la deixadesa

La situació de deixadesa s’ha accentuat també durant la crisi econòmica. Balliu admet que les persones a qui havien d’embargar una propietat «optaven per una segona residència o un terreny que havien heretat». Per aquesta raó, «moltes vegades» el propietari d’aquests espais en mal estat de conservació és un banc, recorda el president del Consell Comarcal de la Selva.

Un cop s’hagin fet els avisos establerts per la legislació, el consell també s’encarregarà de licitar la neteja de les parcel·les. Després, la factura arribarà als seus propietaris. Aquest nou servei ha de millorar la situació dels boscos en cas d’incendi i evitar un increment dels efectes.