Arbúcies aprova el pressupost de 2012, que és de 6,5M€

  • La disminució dels ingressos obliga a reduir en 1,6 milions d’euros les despeses generals d’Arbúcies

Una notable davallada en els ingressos, estimada en 1,4 milions d’euros, obligarà l’equip de govern de l’Ajuntament d’Arbúcies a reduir les despeses generals per un import de 1,6 milions i passar de 8,1 milions al 2011 a només 6,5 al 2012. El pressupost va entrar ahir al ple i va ser aprovat amb els vots d’Entesa per Arbúcies i del grup dels socialistes. La davallada en els ingressos ve motivada majoritàriament per la retallada i l’ajornament de les subvencions, tant pels projectes de inversió com per la no convocatòria de subvencions per ordinari per part de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i el Consell Comarcal de la Selva.

Les rebaixes més importants s’han produït en el capítol d’inversions reals que passa de 2,1 milions a 585 mil euros, és a dir, un 72,76% menys que l’any passat. El motiu és que no es faran obres importants noves que no estiguin subvencionades al 100%. I es farà també un replantejament, en l’execució i el pressupost, pel que fa a les obres relacionades amb el Pla de Barris (Centre d’arts escèniques, Biblioteca i carrer Camprodon). En tots els demés capítols les despeses també han caigut notablement: un 32% menys en subvencions i transferències a les entitats, un 8,26 % en despeses corrents, i un 5,87% en despeses de personal.

Les úniques partides que han crescut són la de despeses financeres, 119 mil euros, degut als interessos del préstec de dos milions set-cents mil euros per pagar proveïdors, les transferències de capital, en 92.000 euros pel Projecte de Bruixes i Bandolers, i passius financers, en 50 mil euros en amortització de préstecs.

El capítol més problemàtic, tot i que es planteja una rebaixa del 5,8%, és el de personal. L’equip de govern ha intentat minimitzar la reducció que és de 167.500 euros, i aplicar-la de forma progressiva penalitzant menys als sous més baixos. Però el Comitè d’Empresa de l’ajuntament qüestiona la necessitat d’aplicar una reducció del 5,8% i planteja una contraoferta d’una rebaixa de 1,8%, 50.000 euros amb el compromís que no hi hagi acomiadaments en tota la legislatura, dos dies més d’assumptes propis, i la garantia de devolució d’aquest diners. Les posicions estan enfrontades i l’equip de govern es planteja una reducció de personal per aconseguir l’ineludible equilibri pressupostari. L’Ajuntament d’Arbúcies té en aquests moments 97 treballadors, amb un cost de 2.700.000 euros.