Santa Coloma acull aquest cap de setmana el Mercat de la Ratafia i l’Exposició Concurs de Flors

Ajuntament de Santa Coloma de Farners

Ajuntament de Santa Coloma de Farners

La temporada ratafiaire es posa en marxa aquest cap de setmana a Santa Coloma de Farners amb la tercera edició del Mercat de les Herbes de la Ratafia, que tindrà lloc dissabte i diumenge a l’entorn de la plaça Farners i a d’altres indrets de la capital de la Selva.

La fira comptarà amb la presència d’alguns dels millors experts en botànica de Catalunya, com ara Josep Vigo, Carme Bosch, Àstrid van Ginkel i Evarist March, que impartiran xerrades i tallers, però també inclou activitats adreçades a tots els públics. El Mercat de les Herbes de la Ratafia, que obrirà les seves portes dissabte a 2/4 de 10 del matí i les tancarà diumenge a les 8 del vespre, és organitzat per l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, la Comissió de Flors, la Confraria de la Ratafia i l’Associació de Comerciants.

«Aquesta tercera edició serà un punt de referència a nivell de Catalunya», assegura Xavi Amat, secretari de la Confraria de la Ratafia, que destaca que el programa de la fira està pensat per arribar a tothom. «L’oferta és molt àmplia i variada, i inclou actes per a la mainada, per a la gent interessada en l’àmbit més cultural i per als que vulguin venir a aprendre sobre les herbes», diu Amat.

El Mercat de les Herbes de la Ratafia representa «una oportunitat per tornar-se a vincular amb l’essència més profunda del que som a través dels sentits i de la consciència. És una oportunitat per despertar de nou, per créixer amb la força de la natura i per sentir, pensar i actuar d’una manera més lliure i sincera amb nosaltres mateixos», assenyala el secretari de la Confraria de la Ratafia, que afegeix que les entitats organitzadores proposen activitats «perquè la gent pugui viure intensament la primavera, coincidint amb l’inici de la temporada per recollir les herbes amb les quals elaborar la ratafia».

La plaça Farners serà l’escenari del Mercat de les Herbes de la Ratafia, que compta amb el suport de l’Herbolari de Sau. «És una bona manera per saber què és cada herba i saber també on les podem trobar. Per això el lema d’aquesta edició és ‘Primavera, salut i tradició. Dels sentits a la consciència’. Els visitants podran trobar-hi herbes i productes de proximitat, de la terra«, destaca Xavi Amat.

Activitats per als infants

La mainada tindrà un protagonisme especial a la fira, ja que s’han programat diverses activitats adreçades als infants com ara una sortida per conèixer les herbes (dissabte a les 10 del matí), una ruixada de les essències amb la Confraria Jove (dissabte a 2/4 de 5 de la tarda) i una parada d’herbes dels Petits Confrares (diumenge a les 10 del matí), entre d’altres.

A més a més, dissabte se celebrarà durant tot el dia (fins les 7 de la tarda) la segona edició del Rejuga, el mercat infantil de venda i intercanvi de joguines de segona mà. Les impulsores de l’activitat han ampliat l’horari i hi han incorporat diverses activitats, després de l’èxit assolit l’any passat amb la participació de més d’una trentena de parades de nens i nenes d’arreu de les comarques gironines.

Un dels moments més destacats de la primera jornada arribarà a les 5 de la tarda a la Casa de la Paraula amb la xerrada que oferirà el botànic Evarist March, que explicarà el projecte ‘Terra Animada’ que està desenvolupant al restaurant El Celler de Can Roca d’estudi de les plantes de Girona per utilitzar-les a la cuina.

Diumenge a les 11 del matí serà el torn de Josep Vigo, catedràtic de botànica de la Universitat de Barcelona, que oferirà la xerrada ‘De la flora escrita a la flora digital, noves eines d’aprenentatge de les plantes’, també a la Casa de la Paraula.

A les 12 del migdia Àstrid van Ginkel, consultora i avesada a les espècies vegetals a Fitomón, impartirà en el mateix espai la xerrada i taller pràctic ‘Alimentació saludable amb herbes i plantes’, mentre que a les 6 de la tarda tindrà lloc el taller d’elaboració de licors de maceració ràpida i d’aigües florals a càrrec de Carme Bosch, divulgadora etnobotànica i mestra artesana.

La programació es completa amb la presentació de l’edició limitada de la millor ratafia local 2015, amb la seva autora, Fina Garcia, que tindrà lloc dissabte a les 4 de la tarda, després d’un taller per conèixer les herbes i com fer una ratafia a càrrec de Marta Guillaumes, a les mesures de la plaça Farners; el concert de presentació de ‘Sistema’, el nou disc de Joan Colomo, el dissabte a 2/4 de 9 del vespre a la plaça Farners, i la sortida per conèixer les herbes de l’entorn que organitza diumenge l’associació Flora Catalana, a les 4 de la tarda al parc de Sant Salvador, entre moltes altres activitats.

63è Concurs d’Exposició de Flors

Esglèsia

Arxiu Blanesaldia.com

Considerat un dels més antics de Catalunya, tindrà lloc dissabte i diumenge a l’església de Sant Sebastià. El concurs que organitza l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners té com a objectiu promoure l’ornamentació floral i exposar les flors i plantes que els veïns de la ciutat tenen als seus domicilis.

Hi haurà premis al millor ram de flors, al millor ram silvestre, a la millor rosa, al millor cactus, a la millor planta interior, al millor test en flor, a la millor azalea, a la millor orquídia, al millor bonsai i al millor gerani. Els premis es lliuraran el diumenge a 2/4 de 2 del migdia a la mateixa església.