Inauguració de les obres de condicionament de les Termes Romanes de Caldes de Malavella

Foto: Generalitat de Catalunya

Foto: Generalitat de Catalunya

El delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, ha participat aquest diumenge 4 d’octubre en la inauguració de les obres de condicionament, protecció i museïtzació de les Termes Romanes del Puig de Sant Grau de Caldes de Malavella (Selva). Amb el vicepresident de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria, i l’alcalde de Caldes, Salvador Balliu, que ha presidit l’acte.

 L’alcalde ha destacat en el seu parlament l’esforç que Caldes ha fet per aconseguir la recuperació de les Termes i ha assenyalat que ara cal posar-les en valor i fer-ne promoció «ja que es tracta d’un dels monuments d’aquestes característiques més ben conservats de Catalunya».

El delegat del Govern, per la seva part, ha destacat també la feina feta per Caldes en la recuperació de les Termes i la participació i col·laboració que hi ha hagut per part de la Diputació de Girona, fet que demostra un cop més, que fa costat de manera permanent als municipis de les nostres comarques.»

Casadesús també ha volgut destacar en el seu parlament que «amb aquestes obres de condicionament i museïtzació de les Termes Romanes de Sant Grau, Caldes i la seva gent es reivindiquen una vegada més. Un poble ha de recordar els seus orígens, mantenir-los, arranjar-los i mostrar-los a les generacions futures per evitar el risc d’oblidar i, sobretot, per avançar cap un futur millor».

L’edifici termal romà de Sant Grau va ser construït pels volts de l’any 50 dC sobre un balneari anterior, dels segles ii-i aC, que fou en bona part enderrocat i del qual coneixem molt pocs vestigis (restes d’un enllosat, d’alguna paret amb arcs, una petita part de la façana i una piscineta).

En època medieval el balneari continuà en funcionament. Dues noves piscinetes ocuparen l’espai de l’antiga estança sacra, mentre la circulació de l’aigua acumulava sediment calcari per tots els costats sud i est de l’edifici. Les seves estructures foren aprofitades al segle xiv per construir-hi el castell de Caldes, però les funcions balneàries de l’edifici romà, varen perdurar encara fins al segle xix.
Els manaies de Llagostera i l’escola de dansa caldenca EnFace han participat en l’acte d’inauguració, que s’ha fet coincidint amb la celebració de l’onzena edició de la Fira de l’Aigua i el Benestar de Caldes.