El Museu Municipal de Tossa fa 80 anys

Foto: Ajuntament de Tossa

Foto: Ajuntament de Tossa

El Museu Municipal de Tossa, el museu d’art contemporai més antic d’Espanya, celebra els seus 80 anys d’existència.

Per aquest motiu, el proper dimarts 1 de setembre a les 19:00h. tindrà lloc l’acte d’inauguració de l’exposició d’escultures “Blau, encara”, de l’artista Àlex Nogué, dedicada a la commemoració d’aquest esdeveniment, en un acte que serà presidit pel conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell. La mostra es podrà visitar fins l’1 de novembre.

El Museu Municipal de Tossa, situat al bell mig del recinte emmurallat de la Vila Vella, va nèixer l’1 de setembre de 1935, quan un grup d’intel·lectuals locals van inaugurar-lo amb un fons que estava format per pintura, escultura i dibuix contemporani, així com per les troballes arqueològiques procedents de la Vila Romana dels Ametllers descoberta pel doctor Ignasi Melé l’any 1914.

Els pintors Rafel Benet i Pere Créixams, l’escultor Enric Casanovas, la pintora Lola Bech, el pintor txec George Kars i l’arqueòleg Alberto del Castillo, entre d´altres, van ser els artífexs més representatius a l’hora de tirar endavant aquest espai cultural. El primer director en va ser l’arqueòleg Ignacio del Castillo.

L’any 1934, la Generalitat es va fer càrrec de la restauració de l’edifici del Museu, i l’any 1938 va editar el catàleg amb les obres que integraven el fons del museu. La Guerra Civil i Guerra Mundial van estroncar la puixança de la institució museística. Acabada la Guerra Civil, el museu va passar a formar part de la Diputació de Barcelona, qui el gener de 1966 va fer el traspàs del museu a l’Ajuntament de Tossa, cedint la totalitat del fons. A partir d’aquest moment, el museu es va convertir en l’actual “Museu Municipal de Tossa”.

L’edifici que ocupa el museu -del segle XIV- és l’anomenada Casa Falguera.