Arbúcies es manifesta en contra de la supressió de les urgències al municipi

Foto: Ajuntament d’Arbúcies

La gent d’Arbúcies va sortir ahir al carrer per dir que no a les retallades en la salut pública. Unes 500 persones es van concentrar davant el Centre d’Atenció Primària (CAP) de la vila per protestar contra la supressió de les urgències a la vila i també per l’eliminació del servei d’ambulàncies, dues mesures que la Generalitat de Catalunya vol efectuar properament. La concentració va reunir col•lectius de procedències molt diferents, des de tots els partits polítics de la vila fins a ciutadans a títol individual i, molt especialment, una nodrida representació de les entitats i les associacions d’Arbúcies, promotores de la lluita contra les retallades socials.

 

La presentació a càrrec de l’alcalde Pere Garriga ha donat pas a la representant del col·lectiu Dones de Breda, Fina Solanes, i al regidor de Sanitat i Salut d’Arbúcies, Albert Mañé. Un representant de la Plataforma per la defensa del servei d’urgències del CAP, que ha convocat la concentració ciutadana, ha llegit el manifest Stop retallades socials, un text que té el suport de totes les formacions polítiques d’Arbúcies i de les entitats i associacions de la vila.

Segons el manifest, “hi ha temors fundats que a la nostra comarca s’agrupin els serveis d’urgències en un punt o PAC (Punt d’atenció continuada) a Santa Coloma de Farners, englobant les ABS d’Arbúcies – Sant Hilari, Breda – Hostalric, Santa Coloma – Vilobí, Sils – Vidreres i Anglès – La Cellera en una ràtio de més de 663 km2 i 32.000 habitants censats, població que els caps de setmana/estiu pot superar abastament les 40.000 persones.

Aquesta macro àrea d’urgències presenta unes característiques geogràfiques especials de carreteres secundàries o amb molts revolts, hiverns sovint amb glaç, segones residències amb grans urbanitzacions, cases de colònies i de pagès, gran percentatge d’immigració i envelliment important de la població per l’arribada de jubilats de les ciutats que vénen a viure en segones residències. Els 30 minuts de “ràtio” per anar a atendre un pacient en una àrea de 663 km2 són aquí inassolibles, i les emergències nocturnes seran proves dures de “contrarellotge” per als sanitaris i d’exasperació per als pacients.”

Recollida de firmes

Aquesta concentració ciutadana és una acció més de les que s’han emprès a Arbúcies en les últimes setmanes. Les entitats i les associacions han recollit més de 1500 firmes per evitar la supressió del servei d’urgències, a més d’una moció en el mateix sentit aprovada recentment al ple municipal per unanimitat. La Plataforma per la defensa del servei d’urgències del CAP també ha convocat per demà una reunió oberta amb totes les entitats i associacions per estudiar les possibles accions i mobilitzacions que evitin qualsevol deteriorament de la sanitat pública, lliure, gratuïta i universal del nostre país.

Les urgències d’Arbúcies actualment donen servei al CAP totes les nits de l’any entre les 8 de la nit i les 8 del matí. Si el Departament de Salut confirma la supressió d’aquest servei, els usuaris de la vila i de qualsevol altre municipi de la Selva interior haurien de desplaçar-se fins Santa Coloma de Farners.