El conseller de Cultura inaugura la nova seu de l’Arxiu Comarcal de la Selva

La Selva Comunica

La Selva Comunica

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va inaugurar ahir la nova seu de l’Arxiu Comarcal de la Selva, ubicat al municipi de Santa Coloma de Farners, en un acte en què també hi ha participat el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, i l’alcalde de Santa Coloma de Farners,Antoni Solà.

Durant l’acte, el conseller ha destacat la «tasca realitzada al llarg de les últimes dècades per tal que Catalunya, malgrat no tenir Estat propi, pugui disposar d’estructures com la que suposa el Sistema d’Arxius català, del qual l’Arxiu Comarcal de la Selva n’és un bon exemple».

Al respecte, Mascarell ha afegit que «els arxius ens revelen el passat per bastir el futur, i ens fonamenten la identitat col·lectiva. doncs una nació té identitat gràcies a una memòria documentada i compartida».

El nou equipament té la missió de preservar, conservar, tractar i difondre el patrimoni documental d’àmbit comarcal i ser un referent en el suport a les administracions en la implantació de sistemes de gestió documental, la transparència i el bon govern a la comarca de la Selva. L’arxiu assumeix la funció d’agent cultural i social al servei de la comarca i de Santa Coloma, i, alhora permet que les administracions locals i aquelles institucions que ho sol·licitin puguin disposar d’assessorament en matèria de gestió dels seus documents i en la implantació de sistemes de gestió documental.

La Selva Comunica

La Selva Comunica

El Departament de Cultura ha realitzat una inversió de 2.783.574 euros per a la construcció i l’equipament de l’arxiu comarcal, i l’Ajuntament de la Selva ha cedit el terreny. La Subdirecció General d’Arxius i Museus ha fet el seguiment del procés de construcció i equipament conjuntament amb l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners per tal de realitzar una obra moderna que s’ajusti als requeriments tècnics i tecnològics d’un arxiu.

L’arxiu compta amb les instal·lacions adequades per garantir la conservació del patrimoni documental. L’edifici, de nova planta, és obra de l’arquitecta Eva Serrats i de l’equip BOPBAA. S’ubica al carrer Sant Dalmau núm. 60, un espai cèntric del nucli històric de Santa Coloma de Farners, entre la plaça del Firal i la plaça Farners i a tocar de l’esglèsia parroquial.

Està situat a pocs metres d’institucions públiques, com l’Ajuntament, els Jutjats i el Consell Comarcal i a poca distància d’altres equipaments culturals com la Casa de la Paraula, la biblioteca Joan Vinyoli, l’auditori i el teatre municipal.

Foto: La Selva Comunica

Foto: La Selva Comunica

Disposa d’una superfície útil de 1.400 m2, repartits en quatre plantes. La planta baixa es divideix en dues àrees: la privada i la pública. La primera disposa de moll de descàrrega, sala de recepció i tria de la documentació, àrea de desinfecció, sala de treball i espai per a reunions. L’àrea publica esta formada per la sala polivalent amb un aforament de 50 persones i la sala de consulta apte per a 14 persones, així com una biblioteca auxiliar i un espai per a la reprografia.

La resta de plantes, d’accés restringit, contenen els dipòsits de documentació, amb una capacitat potencial de 6,5 quilòmetres. La primera la integren quatre dipòsits, un dels quals és per a documentació especial: documents fotogràfics, audiovisuals i electrònics amb un regim de temperatura i humitat forçades. A la segona i la tercera plantes s’hi ubiquen altres dipòsits documentals, un dels quals permet guardar-hi materials en suports de gran format com pergamins, plànols i cartells.

L’Arxiu Comarcal de la Selva custodia els fons municipals de Santa Coloma de Farners, Breda, Vidreres, Massanes i Osor, el fons del Consell Comarcal, els protocols notarials del districte de Santa Coloma de Farners i diversos fons institucionals, d’associacions, patrimonials, eclesiàstics, d’empreses i de particulars de la comarca. També conserva algunes col·leccions documentals (impresos i cartells) i més de 20.000 imatges i disposa d’una biblioteca especialitzada en història local i d’una hemeroteca amb més de 700 capçaleres de la Selva, entre històriques i actuals.