La Fira de la Botifarra Dolça de Vilobí d’Onyar tanca la seva 18a edició amb una bona assistència de públic

Ajuntament de Vilobí d'Onyar

Ajuntament de Vilobí d’Onyar

La 18a Fira Festa de la botifarra dolça, que s’ha celebrat durant aquest cap de setmana a Salitja, ha tornat a marcar uns bons registres d’assistència i es consolida com la cita de referència d’aquest embotit a les terres catalanes.

La Fira ha constat de dues jornades dedicades als productes artesanals de la nostra terra on el principal protagonista ha estat la botifarra dolça, menjar típic de la població de Salitja. Paral·lelament, s’han realitzat concursos, exhibicions, mostres, exposicions i venda de productes d’artesania i àpats populars.

La primera jornada va estar dedicada al món de la ratafia, amb concursos, tastets i activitats relacionades amb aquesta beguda. En aquest sentit, la granja “El provençal” va presentar el seu formatge de ratafia Volcànica, una creació que es deixa curar durant prop de vuit mesos amb aquest licor, que n’impregna el sabor i li dóna un característic toc dolç.

L’edició d’enguany va comptar amb la presència de Josep Sucarrats, director de la revista “Cuina”, que va presidir el 2on concurs local de ratafia dolça i el 15è concurs de coques, pomes capsades i postres de botifarra dolça durant la tarda del dissabte.

La guanyadora del concurs de ratafia va ser la Rosalia Sau Costa, amb una creació que va denominar com a “La pubilla”. Els guanyadors del concurs de coques van ser:

botifarra_dola_3

Ajuntament de Vilobí d’Onyar

Premi a la originalitat – Maria Viñolas
Millor presentació – Dolors Xargay i MªPau Teixidor
Millor poma capsada – Miquel Àngel Bagué
Postres més bones – Martina Bagué

Tots els premis es van entregar durant el sopar popular que es va celebrar a partir de les vuit del vespre, en el transcurs del qual també es va entregar el premi Botifarra dolça a Joan Viñolas per la seva contribució a la promoció de la botifarra dolça i es va nombrar a Josep Sucarrats ambaixador honorífic de la botifarra dolça.

Fira de productes artesanals

El segon dia de la Fira, la plaça Major de Salitja s’ha convertit en el centre neuràlgic d’aquest esdeveniment gastronòmic que congrega visitants d’arreu de les comarques gironines. A les nou del matí, s’ha fet la inauguració de la Fira de Productes Artesans i s’han iniciat les inscripcions per a la 13a edició de la Visita Guiada al Volcà de la Crosa. Paral·lelament, al bar de la Fira s’ha servit un esmorzar de forquilla a preus populars a base botifarra dolça amb olives negres i ceba confitada, creació del pastisser local Toni Noguera.

Ajuntament de Vilobí d'Onyar

Ajuntament de Vilobí d’Onyar

A quarts d’onze, l’associació de tractoristes de màquines antigues de Girona ha fet una desfilada pels voltants del poble, despès de la qual els tractors han estat exposats durant tot el matí al Carrer del Nord. A quarts de dotze, coincidint amb l’inici de l’exhibició de gossos ensinistrats de la residència canina Campdorà, la carpa de la Plaça Major ha acollit la demostració i tastets de plats d’aplicació de la botifarra dolça a càrrec de la Granja el provençal, les Cuineres de Salitja i Jep Plana, professor de l’escola d’hosteleria i turisme.

Visita del Conseller Santi Vila

La Fira també ha comptat amb la visita de diverses personalitats del món polític, com el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el President del Consell Comarcal de La Selva, Salvador Balliu.

Ajuntament de Vilobí d'Onyar

Ajuntament de Vilobí d’Onyar

Ambdós han arribat a Salitja prop de les dotze del migdia per visitar la Fira durant més d’una hora, en què els han acompanyat l’Alcaldessa de Vilobí d’Onyar, Olga Guillem i els regidors del municipi Salvador Martí, Mercè Saís, Fèlix Sánchez, Joan Viñolas, Josep Borrell Mató, Josep Borrell Bueno, Arnau Menció i Rosa Güell. Un cop acabada la vistita a la Fira, la comitiva s’ha acostat a la Descarregada d’Antiquaris i Brocanters, que tenia lloc a Sant Dalmai també durant el matí d’avui diumenge.