Agents Rurals actuen contra la captura il·legal de fringíl·lids a Santa Coloma de Farners

a

Foto: Agents Rurals

Efectius del cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural van detectar aquest dilluns mentre vigilaven una zona d’horts comunitaris situada a prop del nucli urbà de Santa Coloma de Farners una persona que col·locava una gàbia amb mecanismes per capturar ocells.

L’operació s’emmarca en un dels operatius habituals que els Agents Rurals porten a terme en zones agrícoles i d’horts i parcel·les d’urbanitzacions per detectar la captura il·legal d’ocells fringíl·lids, pràctica que s’està generalitzant en aquestes zones.

La gàbia localitzada té tres compartiments separats: un de central on es troba un ocell que fa de reclam, i dos als costats amb un mecanisme consistent en una plataforma basculant a sobre de la qual es posa menjar. Quan un ocell, atret pel menjar o per l’ocell de reclam, s’atura a sobre de la plataforma, aquesta bascula i l’ocell cau dins d’un compartiment, i mitjançant un contrapès la plataforma torna a la seva posició inicial, amb la qual cosa l’ocell hi queda atrapat dins.

q

Foto: Agents Rurals

Quan els agents van arribar a l’hort, van trobar la persona que havien vist col·locar la gàbia de captura, dins la qual hi havia una cadernera de reclam. Van inspeccionar la resta de l’hort i uns coberts que hi havia. Durant la inspecció, van trobar una altra gàbia de captura també parada (similar a la primera, amb una altra cadernera a l’interior) i un sistema de captura casolà consistent en una xarxa que s’aguantava amb un suport lligat a un cordill. Si es tibava el cordill, el suport deixava d’aguantar la xarxa que queia a sobre del terra en un lloc on s’havia posat menjar per atreure els ocells.

A més, els agents van trobar dins dels coberts un total de 27 ocells, dels quals 15, 14 gafarrons i 1 repicatalons, que estan protegits, i la resta eren 6 caderneres i 6 verdums, la tinença dels quals està subjecta a autorització excepcional administrativa.

as

Foto: Agents Rurals

Per aquests fets, els agents van efectuar les corresponents denúncies per ús d’arts de captura prohibits, per manca d’autorització excepcional administrativa per a la tinença d’ocells fringíl·lids i per la tinença d’espècies protegides de la categoria B i D segons la classificació del Decret legislatiu 2/2008, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de protecció dels animals. A més, van comissar les dues gàbies de captura i la xarxa, i també tots els ocells, que van ser traslladats a un centre de recuperació de fauna del Departament d’Agricultura.