El conseller Lluís Recoder visita els treballs de desdoblament de l’Eix Transversal a la Selva

Lluís Recoder, avui a l’Eix Transversal

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha visitat avui les obres de desdoblament de l’Eix Transversal a la Selva a l’altura de Santa Coloma de Farners. En concret, ha visitat el viaducte de les Fosses, de 378 metres de longitud, que s’ha construït com a duplicació del ja existent.

La nova estructura, que destaca per la seva singularitat –estructura metàl·lica formada per dos arcs metal·lics– ja està finalitzada i només hi resten l’estesa del ferm i acabats.

A la demarcació de Girona, els treballs a l’Eix Transversal abasten un tram de 37 quilòmetres de longitud, entre Espinelves i Caldes de Malavella. Al llarg d’aquest àmbit, es duen a terme tasques de diferents tipus, segons els punts; principalment, moviments de terres, construcció d’estructures, desviament de serveis i elements de drenatge. De moment, s’ha executat en aquest tram prop del 20% de l’obra, amb un pressupost d’uns 257 milions d’euros.

Foto aèria del viaducte de les Fosses

La complicada orografia en aquest àmbit comporta la construcció de diferents túnels i túnels artificials. Fins a l’AP-7, s’aprofita la carretera actual per al desdoblament. S’adapten els enllaços existents, tret de l’enllaç de Sant Hilari Sacalm, on es remodela el ramal de sortida de l’autovia provinent de Vic.

A partir de l’AP-7, l’actual C-25 es configura com a ramal de connexió cap a l’aeroport de Girona i des de l’autopista es construeix una nova via desdoblada, de dos quilòmetres de longitud, que permet connectar amb l’N-II desdoblada, al terme de Caldes de Malavella, tant en direcció Girona com en direcció Mataró.

La nova autovia estarà formada per dues calçades amb dos carrils de 3,5 metres per sentit. Els vorals exteriors tindran 2,5 metres d’amplada i els vorals interiors, 1,5 metres. Una mitjana d’amplada variable separarà els dos sentits de la circulació.

– Longuitud: 37 quilòmetres ; Enllaços: 8; Viaductes: 15 (que sumen 2.793 metres); Túnels: 7 (que sumen 3.087 metres).

Viaducte de les Fosses

Espinelves – Santa Coloma de Farners (18,1  km): Les tasques que s’estan executant corresponen sobretot adesviaments de serveis, moviments de terres i obres de fàbrica i de drenatge. Cal remarcar que fins al moment s’ha dut a terme prop del 25% de l’excavació del túnel de Joanet, que tindrà 1.420 metres de longitud, i el 60% dels túnels de Pigot, de 231m. Al túnel de les Comes, de 495m de longitud, s’ha iniciat l’embocament. D’altra banda, s’està treballant en l’execució de les piles dels viaductes del Sot del Pla de Perer (195 metres de longitud) i del Sot de l’Ullastre (242 m), en el qual també es treballa en el muntatge de l’estructura metàl·lica. Respecte als viaductes de la Resclosa (81m), Espinelves (56m), Sot Gran (132m), Riudecós (160m), Sot de la Galtera (240m) i Can Canaleta (200m), s’estan iniciant els treballs de cimentació.

Santa Coloma de Farners – Caldes de Malavella (18,9 km): En aquest tram, s’estan efectuant els desviaments de serveis, desbrossades i obres de fàbrica i de drenatge. Així mateix, s’està treballant en les estructures dels viaductes de Sant Miquel de Cladells (160m), Tres Camins (224m), Begís (174m), Castanyet (199m) i Canadell (232m). El viaducte de les Fosses està finalitzat, a falta dels acabats. Al túnel de Begís (241m) s’ha iniciat l’embocament. També s’ha executat el 27% de l’excavació del túnel de les Fosses, que tindrà 459m de longitud, i s’està treballant en el sosteniment de la boca est.

Desdoblament d’una infraestructura vertebradora

En l’actualitat, l’Eix Transversal (C-25) té 150,5 quilòmetres de longitud i discorre entre Cervera i Riudellots de la Selva. Compten amb característiques d’autovia tres petits trams; el comprès entre Cervera i les Oluges i les circumval·lacions de Manresa i Vic. Les obres en marxa consisteixen en el desdoblament de l’actual carretera per tal de formar una autovia de dos carrils per a cada sentit de la circulació.

En total, es desdoblaran 142,8 quilòmetres de carretera, es construirà un nou tram de 2 quilòmetres d’autovia (des de l’AP-7, fins connectar amb l’N-II al terme de Caldes de Malavella) i una cinquantena de viaductes i 14 túnels i es formaran o adaptaran 40 enllaços. Així mateix, es duran a terme tasques de millora i adaptació dels trams que ja tenen quatre carrils.

Les obres van començar el mes de setembre del 2009, al tram Gurb-Caldes de Malavella i la tardor passada es van iniciar als dos trams restants, Cervera – Manresa i Manresa – Gurb. Es preveu que el desdoblament de l’Eix Transversal es completi durant el primer semestre del 2013. El desdoblament de l’Eix Transversal comportarà una inversió en l’execució de les obres de 721 MEUR; l’actuació es desenvolupa mitjançant una concessió d’obra pública, que inclou l’execució dels treballs i la gestió de la infraestructura per un període de 33 anys.

Aquesta infraestructura vertebra les comunicacions per carretera entre la plana de Lleida, les comarques centrals i Girona. El seu desdoblament permetrà millorar la seguretat i el trànsit d’una via que registra una mitjana d’entre 8.000 i 17.000 vehicles diaris, amb un percentatge de circulació de vehicles pesants d’entre el 20% i el 30%, segons els trams. D’altra banda, potenciarà les connexions intercomarcals i les de llarg recorregut, fomentarà l’equilibri territorial i afavorirà el desenvolupament econòmic a les comarques de l’interior.

Edició: José Fernández – Fotos: Generalitat de Catalunya