Lloret inicia un pla de treball per ajudar i motivar a les persones a superar el moment de crisi econòmica

L’Ajuntament de Lloret i Càrites, juntament amb altres entitats i administracions col·laboradores, ha posat en marxa aquesta setmana un centre de distribució d’aliments per a les persones més necessitades. La població té en l’actualitat poc més de 3.000 aturats.

En aquest sentit, el Centre de Distribució d’Aliments (CDA), situat al barri del Molí, pretén donar resposta a les situacions de vulnerabilitat que s’estan generant degut l’actual situació de crisi econòmica. La idea és donar suport a les famílies i persones amb mancances socials i econòmiques, però reforçant, a més, la dimensió educativa amb les famílies i el treball en xarxa lligat a un pla de treball amb elles per cercar mecanismes que els ajudin i permetin sortir d’aquesta situació. 

Aquesta és la gran novetat del sistema, que busca l’esforç de les persones per superar el mal moment i no només es centra en distribuir aliments. En el CDA es distribueix una cistella bàsica d’aliments a aquelles persones o famílies derivades pels Serveis Socials o Càrites. L’objectiu és aportar un mínim nutricional durant un període determinat de temps. Per tant, s’inclouran elements nutritius essencials, com hidrats de carboni, proteïnes, vitamines, fibres, greixos…. i es vetlla per un equilibri nutritiu. Per contrapartida, els usuaris han d’assistir a accions formatives i satisfer una quota de copagament segons quina sigui la seva situació socioeconòmica.

Periodicitat quinzenal

La persona interessada ha de signar un document de compromís acceptant les condicions i participant en les accions que es creguin adequades, com, per exemple, cursos per saber com gestionar l’economia domèstica. La regidora de Benestar i Família, Laura Bertran, afirma que aquest sistema té l’objectiu de «fugir de l’assistencialisme pur i dur, buscant l’esforç i motivacio de les persones per sortir del forat».

La peridiocitat d’entrega dels aliments és quinzenal. Cada família té assignada una determinada quantitat d’aliments segons el número de membres que la conformen. La temporalitat de gaudiment d’aquests recurs és de 3 mesos, prorrogable fins un màxim de 9 mesos sota criteris tècnics. Durant aquest període els professionals dels Serveis Socials faran un seguiment de l’evolució de la situació i del compliment del pla de treball.

Edició: José Fernández – Foto: Ajuntament de Lloret de Mar