La UVic, la UdG i l’Ajuntament de Sant Hilari creen la Càtedra Aqua

catedra_aqua

Jordi Montaña, Albert Santaugini i Joaquim M. Puigvert

La Càtedra Aqua, de l’aigua, la natura i benestar, ja és una realitat. Jordi Montaña, rector de la Universitat de Vic (UVic); el vicerector Joaquim M. Puigvert, en representació de la rectora de la Universitat de Girona (UdG); i Albert Santaugini, alcalde de Sant Hilari Sacalm, han segellat la posada en marxa de la nova Càtedra Aqua amb la signatura del conveni per a la seva creació formal al Centre d’Innovació Aqua de Sant Hilari, que en serà la seu.

Tal com ha explicat la directora de la Càtedra, Míriam Torres, la missió de la Càtedra Aqua és generar, difondre i transferir coneixement sobre el benestar social i la promoció de la salut; la comunicació, el patrimoni Cultural i el territori; l’aigua, el medi ambient, l’eficiència energètica i la natura; el turisme i el bosc.

La Càtedra servirà al mateix temps com a instrument per a afavorir la col·laboració entre les entitats i empreses de la comarca de la Selva i els investigadors de la UVic i de la UdG. Inclourà activitats docents, de recerca aplicada i d’innovació, de transferència de coneixement, i de divulgació i difusió científica. La direcció estarà ocupada per Míriam Torres per part de la UVic i Manel Poch per part de la UdG, cadascuna en representació d’una universitat i ambdues de rellevància dins de les àrees de treball de la Càtedra, nomenades segons la normativa interna de la UVic i de la UdG respectivament.

Aquesta nova Càtedra aglutina els esforços i interessos de les tres parts implicades. Per un costat, la UVic té expertesa en els àmbits del tractament i la gestió de l’aigua, el medi ambient, l’eficiència energètica, la natura, el benestar social, la promoció de la salut, la comunicació, el patrimoni cultural i el territori.

Per l’altra, la UdG té en les seves línies estratègiques prioritàries la recerca en el camps de l’aigua i el turisme, tal com mostra l’existència del Campus d’Excel·lència Euromediterrani del Turisme i l’Aigua. Finalment, l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm té per objectius impulsar la recerca i la transferència de coneixement en els àmbits de l’aigua i la salut per tal de millorar el desenvolupament econòmic del territori en el món del turisme i empresa.

Aquesta nova acció conjunta s’emmarca en el Campus d’Excel·lència Internacional e-MTA, desenvolupat per la Universitat de Girona i la Universitat de les Illes Balears, i al qual s’hi ha adherit la UVic, com a via de foment de la cooperació interuniversitària i d’internacionalització de la docència i la recerca, entre altres objectius.

“Ens trobem davant d’un projecte engrescador que col·loca Sant Hilari, per primera vegada en la seva història, en el mapa universitari. I ens estrenem de la mà de dues universitats de gran prestigi, com són la Universitat de Girona i la de Vic”,ha assenyalat l’alcalde Albert Santaugini, que ha recordat els vincles històrics que uneixen el municipi amb les dues capitals. “La Càtedra –ha afegit– no farà altra cosa que enfortir aquest lligam, des de la perspectiva del coneixement i la recerca” i “ens farà més competitius en un àmbit, el de l’aigua, en el qual som una referència”.

En aquest context, Santaugini s’ha mostrat convençut que “amb aquest nou instrument, posarem el coneixement i la recerca al servei de les empreses del territori, que trobaran en la Càtedra un laboratori d’idees i projectes que els ajudaran a millorar i a créixer”.

2.000 metres quadrats al servei de la innovació

El centre Aqua va obrir les portes a final del mes de juny. Com a centre d’innovació que és, comptarà amb aules de formació, una àrea de coworking orientada a joves emprenedors, despatxos per a empreses i un gran espai per a la celebració de tot tipus d’activitats. A banda d’aquests serveis, a la planta baixa Aqua ofereix l’exposició permanent de l’Espai Serrallonga –amb l’aigua com a element central– una àrea per a exposicions temporals i un centre de visitants –uns dels objectius d’Aqua és esdevenir, també, un centre d’innovació turística–.

El complex, que ocupa una superfície de 2.000 metres quadrats, ha suposat una inversió d’uns 2,8 milions d’euros, finançats a través de fons FEDER de la Unió Europea i amb aportacions del Govern central, a través de Turespaña, la Generalitat i els ajuntaments integrats en l’associació turística Boscos de Bruixes i Bandolers, que agrupa els municipis d’Arbúcies, Sant Hilari, Des que va obrir les portes, l’espai museístic ha rebut més de 2.000 visitants.