A partir de desembre el Consell Comarcal de la Selva assumirà tota la gestió tributaria


El Consell Comarcal de la Selva (CCS) assumirà a partir del proper 1 de desembre tot el servei de recaptació d’impostos, taxes i multes de 24 de les 26 poblacions de la comarca.

Així ho han assegurat avui el president del CCS, Salvador Balliu i Jordi Orobitg, responsable polític de la gestió de tributària de la institució supralocal durant una roda de premsa celebrada a Santa Coloma de Farners.

Una part de l’activitat administrativa relacionada amb la recaptació d’impostos l’ha realitzat des de 1997 l’empresa GRS Arc Local SL, que des del passat mes de febrer s’ha vist implicada en una suposada trama de suborns i adjudicacions públiques irregulars (cas Manga). Llavors, per ordre de una jutgessa de Lugo, es van detenir dos responsables de GRS, un funcionari del consell i el president del CCS, Robert Fauria, que va haver de dimitir tant de president com d’alcalde de Sant Hilari Sacalm.

GRS va presentar el passat mes de maig un ERO i el passat 28 de juny concurs de creditors amb la finalitat de liquidar l’empresa en trobar-se abocada a una situació d’insolvència. Un mes després el jutjat mercantil de Girona va admetre la tramitació del procediment i des de llavors l’empresa ha estat sota la tutela dels administradors concursals nomenats pel jutge mercantil.

Salvador Balliu i Jordi Orotig, avui durant la roda de premsa / Foto: JFG

Salvador Balliu i Jordi Orotig, avui durant la roda de premsa / Foto: JFG

L’empresa tenia 38 persones en nòmina i el CCS, a fi d’assegurar la prestació del servei, ha vingut ingressant quantitats de diners en el jutjat mercantil, en contrapartida al servei que ha vingut rebent. Aquests diners ha servit per pagar les nòmines dels empleats de GRS.

Segons va informar Salvador Baliu, els treballadors de GRS quedaran desvinculats de l’empresa el proper 29 de novembre. Immediatament, el CCS els contractarà amb caràcter eventual, doncs previsiblement per a principis de la primavera de 2014 es realitzaran oposicions obertes a tothom per cobrir les places en règim de funcionaris interins. Gairebé amb tota seguretat, es contractaran 31 persones i una d’elles podria ser un tècnic superior en administració local.

Els municipis pagaran menys pel servei

Balliu va manifestar que en assumir el CCS la totalitat del servei, que comptarà amb uns 60 empleats, es cobrarà als municipis taxes inferiors a les actuals, doncs estarà exempt de cobrar l’IVA i, a més, desapareix el lucre que obtenia GRS per la realització del servei. També, el salaris derivats de les noves contractacions seran inferiors als de GRS.

Durant la roda de premsa, Jordi Orobirg (ERC), vicepresident del CCS i responsable de l’àrea de gestió tributària, es va queixar que a dia d’avui encara es desconegui la situació processal dels polítics que van haver de dimitir arran de les detencions ordenades pel jutjat de Lugo. No obstant això, ell i Balliu van admetre que els polítics imputats en les presumptes irregularitats van fer bé a dimitir.

Balliu va explicar el CCS va pagar a GRS 1.895.624 euros per la prestació del servei durant el 2012 i que aquesta xifra va ser avalada per un estudi realitzat per la firma Efiel. Va afegir que durant els últims mesos l’empresa Olivé i Camps ha realitzat un «estudi» per encàrrec del CCS, amb la finalitat de comprobar les prestacions que GRS donava al CCS i, en concret, «la identificació i descripció detallada dels circuits de funcionamient i el correcte funcionament dels mecanismes de control. Les conclusins de l’estudi són que tot es feia bé». Aquest estudi es va concretar en analitzar un ampli ventall d’operacions.

Nous càrrecs

Joan Carles Feliu serà el cap del Departament de Gestió Tributaria
Juanjo Martí serà el cap de l’oficina de Santa Coloma de Farners
Olvi Piñeno serà la cap de l’oficina de Lloret de Mar
Àngel Campos serà el cap de l’oficina de Blanes