Foment diu que la N-II entre Tordera i Maçanet no es desdoblarà pel seu elevat cost

Vídeo del TeleNotícies de TV3 del 26 de setembre de 2012

Tal com anuncia el BOE en la seva edició d’avui 26 de setembre de 2012, el ministeri de Foment ha decidit renunciar al projecte de desdoblament de la carretera N-II entre Tordera i Maçanet de la Selva. Així, l’Estat confirma les sospites i tira enrere la proposta perquè la considera excessivament cara. En teoria, cada quilòmetre d’A-2 en aquest tram de gairebé 9 costaria uns 22,7 milions d’euros. Això implicaria el triple màxim que permet una ordre ministerial.

El projecte havia estat aprovat des del 27 de maig del 2009, però ara segons va publicar el Ministeri de Foment en l´últim Butlletí Oficial de l´Estat (BOE), hi ha «nous condicionants» que fan aquest projecte inviable.

A banda de les qüestions econòmiques, Foment ha argumentat que l’N-II entre Montgat i Tordera és titularitat del govern de la Generalitat des del febrer del 2010. Per tant, no és una competència de l’Estat, ja que aquest tram ha quedat exclòs del catàleg de la xarxa de carreteres de l´Estat.

Com a alternativa, Foment redactarà un estudi informatiu per definir un «itinerari de gran capacitat» que enllaci la B-40 des de Granollers cap al nord i amb l´autovia A-2 a Maçanet de la Selva. D´aquesta manera, es donarà prioritat a l´itinerari de l´interior en comptes de l´itinerari coster. Aquesta alternativa, però, deixaria sense connexió amb carretera desdoblada municipis com Lloret de Mar o Blanes.

Trans de la N-II sense desdoblar

Contra aquesta revocació es pot interposar un recurs de reposició o directament interposar un recurs contenciós administratiu davant l´Audiència Nacional en un termini de dos mesos. L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia s’ha mostrat molest amb la revocació i ha lamentat la poca sensibilitat del govern central en la problemàtica de la N-II. De la mateixa manera, l’alcalde ha assegurat que estudiaran totes les alternatives jurídiques.

De les 34 víctimes mortals per accidents de trànsit que hi ha hagut a les comarques de Girona des de principis d´any, 14 han deixat la vida a la Nacional-II. La mort més recent va ser el 16 de juliol, a Maçanet de la Selva, on es van veure implicats tres cotxes i un camió. Es calcula que, pel tram gironí de la Nacional-II, hi passen cada dia 10.000 cotxes i 4.000 camions. Un volum de trànsit molt elevat que circula per una via perillosa, amb obres inacabades i amb mala senyalització i que sovint provoca embussos i accidents.

Notícia relacionada: «L’Estat descarta finalment el tram de la N-II entre Tordera i Maçanet pel seu elevat cost», a www.diaridegirona.cat.