Idees bàsiques per muntar un hort comunitari

Horfts comunitaris: un projecte positiu per afrontar la crisi

Si sempre has volgut cultivar les teves pròpies fruites, verdures i hortalisses, ara és el moment! Proposa entre els teus muntar un hort comunitari. T’expliquem què has de tenir en compte abans de res perquè en treguis el màxim profit. Perquè cada vegada més grups d’amics, companys de feina, veïns… uneixen forces per muntar un hort comunitari. Els avantatges són molts, però abans d’engegar-lo cal tenir en compte alguns aspectes per tal de que no decaiguin els ànims i els esforços:

 

Primer de tot, cal disposar d’un terreny (en lloguer o en propietat) amb bona orientació al sol i accés a l’aigua per regar. Cal vigilar que no li facin ombra ni edificis, ni arbres grans, per tal de garantir una bona exposició al sol. Sempre serà útil conèixer el Ph del sòl, pel que recomanem analitzar la seva acidesa amb un test de Ph, que òptimament serà de 7.

 

Especialment important també és l’equip de persones que hi participarà, doncs la seva implicació i esforç determinaran l’èxit de l’hort i dels seus fruits. Planificar un horari de reg i manteniment, que tingui en compte el temps lliure de cadascú, i cumplir-lo, serà clau per evitar que es perdi la plantació.

Abans de res, també caldrà calcular el capital llavor que es necessitarà i decidir l’aportació de cadascú. El compost, les llavors, les eines, el reg… sumaran un mínim de 10€/m2. Per tal d’estalviar i anar reduint el cost, recomanem invertir en un compostador i intentar guardar algunes llavors que obtinguem de la plantació per tal d’aprofitar-les pel següent conreu.

Cal triar bé quines fruites i verdures es plantaran, segons el terreny i les condicions climàtiques, tenint el compte el calendari més òptim per sembrar i recollir. També podem envoltar el conreu amb plantes aromàtiques que ajudin a prevenir les principals plagues i omplin l’espai de bones olors.

Un hort genera curiositat entre els veïns, pel que encoratgem a explicar-los què feu, com i perquè, així com convidar-los a fer-vos alguna visita! Tenir el seu suport i confiança també garantirà el futur de l’hort.

Per últim, mai està de més informar sobre el projecte d’hort a l’administració local més propera. En alguns casos, podran donar un cop de mà -no estrictament econòmic-, ajudant a donar a conèixer la vostra iniciativa.

Text: www.civiclub.org