El president Mas anuncia noves mesures per reduir la despesa el 2012 sense posar en risc els serveis públics bàsics

El president de la Generalitat Artur Mas

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat avui les principals mesures de la segona fase del pla d’ajustament que el Govern aplicarà a partir del 2012. El cap de l’Executiu ha defensat la necessitat d’aquestes actuacions per «no posar en risc l’estat del benestar ni els serveis públics bàsics» i «per complir amb els objectius de dèficit pactats amb la Unió Europea i el Govern central».

Artur Mas ha recordat que la primera fase d’aquest pla d’ajustament, que s’està aplicant durant aquest any 2011, s’ha centrat en la reducció de la despesa pública, però ha dit que no es pot fer només en aquesta línia.

 

«En alguns àmbits hem tocat fons i, si seguíssim reduint la despesa en àmbits tan sensibles, podríem traspassar línies vermelles i posar en risc algun servei de cara a la ciutadania», ha manifestat el president, i ha remarcat que «el Govern no ho vol fer ni ho pensa fer».

 

Esforç col·lectiu

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, el president Mas ha remarcat que aquest pla per al 2012 comportarà dues línies principals d’actuació. D’una banda, ha explicat que «caldrà fer alguns esforços en l’àmbit fiscal i salarial dels empleats públics» i, de l’altra, i per tal d’obtenir nous ingressos, ha dit que «caldrà un esforç de la població en general a través de noves taxes». Artur Mas ha assenyalat que durant la reunió del Govern ha donat instruccions a la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, per tot el que afecta a la Funció Pública i al conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, pel que fa als pressupostos de la Generalitat per al 2012.

El president Mas ha assenyalat que l’any vinent també s’eliminarà una paga extra als alts càrrecs, com es farà enguany amb la de Nadal, «perquè el Govern ha de donar exemple en un moment en què demanem esforços col·lectius». Pel que fa a la reducció dels ingressos als empleats públics de la Generalitat, el cap de l’Executiu ha dit que «serà moderada», però que «és un sacrifici que haurem de demanar». Artur Mas ha matisat que si el nou Govern central decidís també prendre una mesura en aquesta línia, la de la Generalitat «quedaria subsumida en aquesta, és a dir, que no es duplicaria».

Respecte al segon gran eix d’actuació, la corresponsabilització en el manteniment dels serveis públics essencials, el president Mas ha indicat que pot afectar taxes com el cànon de l’aigua, el transport públic, les matrícules universitàries o el preu de la benzina. En l’àmbit de la salut, el president ha anunciat la possible introducció d’un tiquet moderador «per evitar el sobre ús o mal ús del sistema sanitari».

A banda, d’aquestes actuacions, el president del Govern ha assenyalat que, «per no haver de demanar més esforços», la Generalitat farà una política activa de venda de patrimoni públic, des d’edificis fins a algunes empreses que gestionen infraestructures. Artur Mas també ha dit que no hi haurà un increment d’impostos a càrrec de la Generalitat, però que es mantindrà l’IRPF màxim que va aprovar el Govern anterior. Així mateix, ha assenyalat que si el nou Govern espanyol manté l’impost de patrimoni, la Generalitat l’aplicarà.

Ajustament fins a finals de 2012

Després d’aquests dos anys d’ajustaments, 2011 i 2012, el president Mas ha afirmat que «m’atreveixo a dibuixar un horitzó a finals de 2012 en què, si les coses es mantenen com fins ara, podria dir que tota la política d’ajustaments ja s’ha fet. Espero en dos anys poder posar ordre i complir amb el que se’ns demana des de Brussel·les», ha reblat. El cap de l’Executiu ha augurat que, si la situació general no empitjora, «a partir del 2013 podríem entrar en una fase de més normalitat, que no vol dir de grans alegries, perquè la purga dura anys, però dins de la purga hi ha fases, i la més suau serà a partir del 2013».

El cap del Govern ha assenyalat que totes aquestes mesures s’han pensat per a «la pitjor de les situacions», és a dir, amb un creixement zero de l’economia i en el cas que el Govern central no pagui el fons de competitivitat. Artur Mas ha dit que si el nou Govern espanyol «no paga el fons de competitivitat el 2012 com a molt haurà de fer-ho el 2013» i ha anunciat que «sobre tot això plana també el pacte fiscal, que difícilment tindrà solució en quinze dies, però l’actual Govern de la Generalitat no afluixarà en aquest tema, perquè tots aquests sacrificis que em veig obligat a demanar no hauria de demanar-los si la Generalitat tingués el pacte fiscal».

En aquest sentit, el president ha remarcat que «el pacte fiscal serà condició sine qua non per col·laboracions de fons en la política espanyola» i ha advertit que «és de les poques oportunitats que té l’Estat espanyol per refer les relacions amb Catalunya d’una manera tranquil·la i serena». Artur Mas ha explicat que, per Catalunya, el pacte fiscal «és just i necessari plantejar-lo», i per la resta d’Espanya «és una oportunitat que no haurien de malmetre».

Pel que fa als pressupostos de la Generalitat per l’any vinent, el president ha demanat de nou responsabilitat als partits polítics, precisament pel fet que «no són uns pressupostos de lluïment», sinó que «demanen sacrificis i esforços a tothom. És un camí dur i lent, però m’agradaria que hi hagués aquest consens ampli consens en la política catalana», ha assegurat, remarcant que «és un camí obligat si volem un futur millor». En aquest sentit, el president ha demanat tenir en compte els resultats electorals de diumenge, que demostren que «la línia de la seriositat i la responsabilitat, encara que sigui dura, és una línia que la gent entén»