El 70% de l’atur a La Selva es concentra entre els artesans, treballadors industrials i construcció

Foto: Cambra de Comerç de Girona

La presentació es va fer la passada setmana a l’Antena de Lloret de Mar, que és l’oficina de la Cambra de Comerç de Girona a la localitat, amb el suport de l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Lloret. L’estudi es va presentar als empresaris de la comarca de la Selva i va comptar amb la participació de Domènec Espadalé, president de la Cambra de Girona,  Enric Dotras,  delegat de la institució a la Selva i Pere Busquets, Cap de l’Àrea d’estudis, que va explicar l’informe. A l’acte va participar l’alcalde de LLoret, Romà Codina i el vicepresident del Consell Comarcal de la Selva, Jordi Orobitg.

Els principals municipis de la comarca de la Selva presenten una notable recuperació després de les caigudes registrades l’any 2010, especialment Lloret de Mar (lligada al turisme) i Riudellots de la Selva (amb fort component industrial), però també Blanes, Santa Coloma de Farners i Maçanet de la Selva. Tot i això, hi ha molts municipis de l’interior que han empitjorat enguany els registres del 2010: Arbúcies, Sils, Vilobí, Vidreres, Caldes de Malavella, Sant Hilari, …

L’atur registrat, segons el grup d’ocupació, segueix el patró provincial i es concentra principalment en el grup d’ocupacions elementals (treballadors no qualificats) i en el grup de treballadors de restauració, personals i venedors. En tercer lloc hi ha els grup d’artesans, treballadors industrials i construcció (amb un grau de qualificació més elevat que les ocupacions elementals). Aquests tres grups concentren el 70% de l’atur registrat total. L’atur a la comarca de la Selva es manté per sobre del conjunt provincial i sempre té un  fort comportament estacional.  

Debat sobre infraestructures i turisme

Al final de la trobada es va mantenir un debat entre els assistents i es va destacar la importància que tindrà l’arribada de l’AVE de cares a l’any 2012 i com a alternativa al transport aeri. Es va parlar també de facilitar d’alguna manera l’arribada del turista rus, cada vegada més nombrós a la Costa Brava i, en especial, a Lloret de Mar.

Espadalé va manifestar que estan treballant en aquesta línia, tot i que els russos tenen una aerolínia que aterra a l’aeroport de Barcelona – El Prat i arriben a Lloret per carretera. D’altra banda, s’estan elaborant acords perquè s’estableixin dos o tres rutes a l’aeroport de Girona provinents d’Ucraïna, país d’on procedeixen també molts turistes.

Per últim, s’ha destacat la importància de que en l’estudi es tinguin en compte dades com la taxa d’emprenedoria a la comarca, quines tendències formatives són les que hi ha més representació i quina capacitat d’atracció de talent tenim.  Aspectes que es tindran en compte de cares a  la pròxima presentació de l’estudi Econòmic de la Comarca de la Selva..