Captades al cap de Creus les primeres imatges d’una llúdriga sortint del mar Mediterrani

Nou avenç del Projecte de caracterització de les llúdrigues amb costums litorals a l’Alt Empordà que estan duent a terme el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Fundació Barcelona Zoo, amb el suport de Damm.

Per primera vegada, s’han pogut captar imatges d’un exemplar de llúdriga sortint del mar, una fita mai aconseguida fins ara a tot el mar Mediterrani.

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí i segueix-nos:  t.me/blanesaldia

La imatge de la llúdriga sortint de l’aigua ha estat captada en una platja de l’àmbit del cap de Creus. Des del 2016, i gràcies, en part, a aquest Projecte pioner de caracterització de les poblacions de llúdrigues a la costa de l’Alt Empordà, es té constància que almenys una desena d’individus d’aquesta espècie d’aigua dolça viuen en zones litorals de l’Empordà, però mai no se les havia pogut enregistrar entrant o sortint del mar.

L’exemplar enregistrat és un mascle adult i formaria part d’aquests primers grups familiars de llúdrigues que ja se sap que viuen la major part del temps al mar.

Per continuar aprofundint en el coneixement d’aquests grups de llúdrigues que fan vida al mar, durant aquest 2023 s’ampliaran els mètodes de seguiment de l’espècie. Es faran servir tècniques de seguiment amb recorreguts a peu i en embarcacions, es recol·lectaran els seus rastres i s’instal·laran càmeres de parament fotogràfic en punts estratègics per poder determinar el nombre de grups familiars, la seva dieta i els seus costums.

Situació actual de la llúdriga a Catalunya

A Catalunya, els darrers anys, la llúdriga (Lutra lutra) ha experimentat una evident recuperació a bona part de les conques fluvials d’on havia desaparegut durant la segona meitat del segle XX. La progressiva atenuació de la contaminació fluvial inorgànica i la persecució directa –dos factors que havien assolit nivells incompatibles amb l’espècie–, sumada a la gran capacitat de dispersió de les llúdrigues, han propiciat una ràpida reocupació del territori.

A més, a finals dels anys 90, es va dur a terme un projecte de reintroducció de la llúdriga als rius Muga i Fluvià; i l’any 2002 es va aprovar el Pla de conservació de la llúdriga a Catalunya, a través del qual es van poder aplicar mesures de protecció i actuacions de foment de la seva població ens els ecosistemes fluvials i aquàtics.

Actualment, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, conjuntament amb el personal tècnic de la Fundació Barcelona Zoo, participa activament en el seguiment, tant per transsectes per terra i mar com amb la instal·lació de càmeres de fotoparament i posterior revisió de les imatges.