Avui dimecres 25 de gener a les 18 hores, tindrà lloc al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols (a l’Espai la Capella de l’Antic Hospital) la inauguració de l’exposició “Ricard Mur. Un fotògraf de postal” a càrrec de M. Àngels Suquet, Sheila Berrocal i Helena Ferrer. La mostra es podrà visitar fins el 10 d’abril de 2023
Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí i segueix-nos: t.me/blanesaldia
L’exposició s’emmarca dins de la iniciativa anual dels Tallers d’Història. Aquest any la mostra vol homenatjar Ricard Mur tant per les seves qualitats artístiques com per la seva tasca de documentació del moment històric, la qual mostra un Sant Feliu desaparegut i ens permet veure com era la societat, la ciutat i els entorns naturals als anys 20 del segle XX.
En la seva gran majoria, les imatges utilitzades per a l’exposició provenen del mateix Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols, així com també una part de l’INSPAI, el Centre de la Imatge de la Diputació de Girona.
A la primavera del 2023 també es podrà visitar una adaptació expositiva d’aquesta proposta al Centre Cívic Vilartagues. L’entrada és lliure.
Breu biografia de Ricard Mur
Ricard Mur Dargallo (Gallur, Saragossa, 1875 – Sant Feliu de Guíxols, 1939) va ser un fotògraf de la primera meitat del segle XX conegut pels seus retrats sobre el paisatge, els costums i la gent; i també per la producció i l’edició de les famoses targes postals.
La primera notícia que se’n té és del 1907 al diari Llevor, a causa d’un incendi al seu taller fotogràfic. Uns anys després d’aquest accident, al 1912, Mur aconsegueix els permisos per a la construcció d’una nova galeria en perfectes condicions per a treballar-hi. Gràcies a la prosperitat del seu negoci va fer diverses ampliacions al local del carrer Major de Sant Feliu i va obrir dues sucursals: una al carrer Còrsega de Palamós i una a Palafrugell.
Després de la seva mort el fotògraf Joan Sabater es va fer càrrec de la galeria de Sant Feliu de Guíxols, traslladant-la al carrer Girona, on encara va reeditar i vendre algunes postals de Ricard Mur. Posteriorment el fons fou venut a Josep M. Oliveras, també fotògraf, el qual en jubilar-se l’oferí a l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols i així ja és patrimoni públic, i forma part del fons de l’Arxiu Municipal.
Un retrat de la societat i la natura guixolenques
De la seva obra, es remarquen tres temàtiques a les què es va dedicar principalment: la societat, la natura i el retrat d’estudi.
La fotografia social de Ricard Mur manifesta el retrat de les diferents classes socials així com dels diferents esdeveniments i fets de Sant Feliu, entrant en la manera de fer i viure d’aquesta societat ganxona.
En canvi, a la fotografia de natura és on es manifesta la seva vessant més artística i creativa a través del retrat del litoral de la Costa Brava i, dins d’aquesta, el de les cales de l’entorn de Sant Feliu. Com a fotògraf, Mur també realitzava fotografia d’estudi: tenia un local on realitzava els seus retrats i on venia les seves fotografies també en forma de postal.
En definitiva, el conjunt de retrats de Ricard Mur permet representar les diferents capes socials que conformaven la societat ganxona i explicar com el paisatge urbà i natural de la Costa Brava ha anat canviant al llarg del temps, a través d’una exposició que pretén fer una mirada enrere cap al passat però també tenint en compte els reptes que planteja el nostre present.
Exposició oberta del 25 de gener al 10 d’abril de 2023.
Horaris:
De dimarts a dissabte d’11h a 13h i de 17h a 19h.
Diumenges i festius d’11h a 14h.