Els Bombers continuen treballant en l’incendi forestal de Llançà: el perímetre continua inestable

Els efectius treballen en l’incendi forestal de Llançà lluiten per protegir les zones amb interfície urbana, al flanc esquerre, amb l’objectiu de contenir i evitar l’entrada a la carena, on l’incendi en el seu flanc dret, de moment es troba contingut pel vent. Es treballa també, per frenar el descendent del cap-flanc esquerre, direcció Selva de Mar. De moment ja han cremat més de 450 hectàrees.

A lloc continuen treballant més de 80 dotacions terrestres dels Bombers, amb més de 200 efectius, entre les quals hi ha efectius de les unitats GRAF (Grup d’Actuacions Forestals), i dels EPAF (Equips de Prevenció Activa Forestal). Combinen les maniobres d’aigua, amb les mànegues, amb les maniobres amb eines manuals i la utilització del foc tècnic.

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí y segueix-nos:  t.me/blanesaldia

Es compta amb el suport de maquinària pesant i dels mitjans aeris que, des de primera hora del matí, s’han anat incorporant escalonadament a les tasques d’extinció. El dispositiu aeri està format per 7 helicòpters bombarders, 4 de comandament i 6 avions de vigilància i atac. A més, està prevista la incorporació de 2 hidroavions, 2 avions de vigilància i atac i 2 helicòpters cedits pel Ministerio para la Transición Ecológica y el reto Demográfico.

El dispositiu dels Bombers el completen efectius del GROS (Grup Operatiu de Suport) amb unitat sanitaritzada del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) i el Centre de Comandament.

Protecció Civil confirma que s’han evacuat preventivament les urbanitzacions de Beleser a Llançà i Erola, Barlovent, Mora II i Perebeua a Port de la Selva a causa de la proximitat de la zona de l’incendi. També es va evacuar el càmping Port de la Vall. Ja estaven evacuades les urbanitzacions de Vall de Santa Creu, Santa Isabel i el Monestir de Sant Pere de Rodes. El Gremi d’hotels Empordà Turisme ha gestionat el reallotjament de les persones evacuades que ho han sol·licitat. Hi ha 110 persones evacuades allotjades al poliesportiu de Port de la Selva i 28 al centre cívic. A Llançà hi ha 7 persones al poliesportiu.

Pel que fa a les carreteres el Servei Català de Trànsit informa que es mantenen els talls viaris:

– GI-612 a Port de la Selva en els dos sentits de la marxa
– GI-613 a Roses direcció Port de la Selva
– GIP-6041 a Vilajuïga en els dos sentits de la marxa
– GIV-6121 a Port de la Selva en els dos sentits de la marxa

En aquest sentit en el punt de confluència de la GI-614 amb al GI-613 (coll de Perafita) es regula el pas i només es deixa passar vehicles d’emergència i veïns tan sols d’acord amb les instruccions de Bombers a la GI-613 del punt quilomètric 0 al 0.5, a la GI-612 del 2 al 6.5 cap a Port de la Selva, a la GIP-6041 cap a Vilajuïga, i a la GIP- 6121 del punt quilomètric 0 al 0.5 direcció Port de la Selva.

El SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) ha fet 5 assistències, de caràcter lleu, a efectius del dispositiu d’extinció: quatre bombers i un ADF.

Les darreres dades dels Agents Rurals indiquen que l’incendi hauria cremat una superfície de 453 hectàrees, la pràctica totalitat de terreny forestal. D’aquestes, 75 ha a Llançà, 336 ha a El Port de la Selva i 42 ha a Selva de Mar. 441 ha són dins dels límits del Parc Natural del Cap de Creus.

En el dispositiu de l’incendi també s’hi han desplaçat 17 patrulles dels Mossos d’Esquadra, 2 tècnics de Protecció Civil, efectius dels Agents Rurals, de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), de la Policia Local, 7 ambulàncies del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) amb caràcter preventiu, efectius de la Creu Roja i tècnics de l’Ajuntament de Llançà i del Port de la Selva.

Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’Alerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT per l’incendi forestal de Llançà.