El camí de ronda de Palamós ja uneix el nucli urbà amb la platja de Castell

Ajuntament de Palamís

El passat 1 d’abril va finalitzar el gruix del projecte de restauració i millora del camí de ronda de Palamós, unint sense interrupcions, el nucli urbà del municipi amb la platja de Castell. Dies abans es va enllestir la passera que uneix les zones de les Pites i de la cala dels Pots, en l’àmbit del mirador del Morro del Vedell, i d’aquesta manera es va completar la connexió que restava per donar continuïtat lineal a tot el traçat del camí de ronda, que té una longitud de 3,5 Km.

La zona de penya-segats del Morro del Vedell està situada en paral•lel a la carretera de La Fosca, i entre el Port Marina i el càmping Palamós, i en aquest tram fins ara el sender litoral era inexistent, o estava molt deteriorat, la qual cosa obligava a passar per la zona urbana, circulant per la vorera o la carretera, per enllaçar amb el camí de ronda.

Amb aquest projecte s’ha permès la creació de 430 metres de traçat que són de nova formació, que s’han integrat en l’àmbit litoral, i que en el cas del Morro del Vedell permet un accés més segur al litoral, allunyant-lo dels vials amb trànsit de vehicles, fent l’experiència molt més còmode i gratificant. Per això s’ha construït una passera de fusta ancorada a la roca mitjançant perfils metàl•lics, resolent l’accessibilitat a aquest espai de gran valor paisatgístic.

També s’han creat nous trams com el que voreja la cala dels Pots i Cala Margarida, el que travessa el parc urbà de Cap Gros, o la derivació que s’ha creat en paral•lel a la cala del Polvorí en l’àmbit de la Pineda d’en Gori, a S’Alguer.

El camí té una amplada d’1,50m en tot el seu traçat, amb eixamplaments puntuals. En els sectors on ja existeix el camí, l’actuació s’ha limitat bàsicament a estendre sauló damunt la superfície del traçat en aquells trams amb poc pendent, o terra sòlida quan el camí adopta majors pendents, consistent en la barreja d’àrids de l’àmbit amb aglomerants, que milloren la resistència a l’erosió, i permeten l’ús i el confort per a persones amb altres capacitats.

El projecte té una extraordinària complexitat, pel fet que s’ha adaptat a la realitat natural i topogràfica de cada tram per mantenir la seva essència. Al llarg de tot el recorregut es comptabilitzen un total de 33 seccions tipus, amb 8 variacions diferents del ferm amb base al sauló, que tenen com a objectiu adaptar-se a la morfologia, característiques i naturalitat de cada entorn.

L’itinerari del camí de ronda reforça la percepció de sis portes d’entrada al recorregut. Aquest s’estén des del passeig de Les Pites (Pedró), en l’àmbit del nucli antic, fins al paratge de Castell. El camí de ronda enllaça amb la via verda i amb diferents recorreguts a peu fins a la vall de la Bell-lloc, facilitant d’aquesta manera la connexió entre els diversos espais naturals del municipi i donant facilitats a la ciutadania per tal de no haver de fer servir el vehicle motoritzat per accedir-hi.

Aquest és un camí de fàcil accés, còmode i familiar, al llarg del qual es poden descobrir fins a 17 miradors des d’on gaudir del paisatge privilegiat del litoral Palamosí. En el tram corresponen a la Pineda d’en Gori, s’ha restaurat l’àmbit ocupat fins ara per un aparcament, renaturalitzant l’espai, fent-lo molt més amable i atractiu, i potenciant la restauració ambiental de la zona. Aquest àmbit s’ha restaurat amb vegetació autòctona i s’ha prioritzat per a l’ús de vianants a peu.

Finalització de la fase d’obres de més volum

Amb la finalització d’aquestes tasques s’ha complementat la fase d’obres de més volum d’aquest projecte, del qual només resta ara l’execució de feines de restauració ambiental, així com actuacions d’ubicació de la cartelleria informativa, i els d’interpretació cultural, patrimonial i mediambiental, que es realitzarà amb suports digitals i de noves tecnologies. Aquesta fase es preveu executar durant les properes setmanes i abans de l’estiu. L’import del projecte és de 1.319.021,99 €, que són aportats amb ajuts europeus FEDER, 591.831,51 €, i pel pla de Foment del Turisme del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, amb 350.000€. La resta del pressupost és a càrrec de l’Ajuntament de Palamós.

La creació de les infraestructures verdes multifuncionals

La realització de les tasques de restauració i millora del camí de ronda de Palamós, permeten seguir avançant en la materialització del projecte de “Infraestructura verda multifuncional, per a passejar, fer esport, conèixer la natura, la cultura i la història de Palamós”, mitjançant el qual es facilita una accessibilitat segura i sostenible, creant una experiència memorable de contacte amb el paisatge i la natura, ajudant a dinamitzar hàbits saludables entre la ciutadania, restaurant els entorns urbans deteriorats i preservant els hàbitats naturals d’interès.

En aquesta línia cal sumar les tasques de restauració, integració i ordenació de l’ús públic que es van fer a Castell durant els anys 2017 i 2018, amb l’objectiu de recuperar la riquesa mediambiental d’aquest destacat espai natural del municipi.