L’ACA aprova el conveni per augmentar la producció de 13 estacions de regeneració d’aigua depurada a la Costa Brava

Interior d’una Estació Regeneradora d’Aigua (ERA).

El consell d’administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha aprovat avui el conveni per a reactivar 13 estacions de regeneració d’aigua en diversos punts de la Costa Brava (Girona).

També estem a Telegram. Per rebre en el teu mòbil les nostres notícies l’instant clica aquí y segueix-nos:  t.me/blanesaldia

L’acord, que se subscriurà amb el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona (Consorci d’Aigües), té com a objetiu incrementar el funcionament de les instal·lacions de regeneració d’aigua a Colera, Roses, Portbou, Llançà, Cadaqués, Port de la Selva, Castelló d’Empúries, Torroella de Montgrí, l’Escala, Castell-Platja d’Aro, Lloret de Mar, Tossa i Blanes.

El conveni preveu que l’ACA assumeixi el finançament de totes aquelles actuacions necessàries per la correcta explotació i gestió de les 13 estacions de regenació d’aigua, incloent l’operació, el manteniment, el control analític, les reposicions i les millores.

Les despeses de gestió i operació de les instal·lacions aniran a càrrec de l’Agència, mentre que el Consorci d’Aigües serà l’encarregat d’explotar les instal·lacions d’acord amb les consignes establertes per l’ACA i les necessitats dels diferents usuaris. Pel que fa als usos ambientals, el règim podrà ser variable en funció de l’estat hidrològic.

Cal tenir en compte que les despeses variaran en funció de volum tractat i aportat i de les infraestructures que hi hagi en servei en tot moment.

Triplicar la producció d’aigua regenerada a Catalunya

Durant el 2019 s’han produït 39 hm3/any d’aigua regenerada. Aquesta xifra suposa un 14% més respecte l’any anterior. Seguint amb aquesta línia, es preveu que en un període de 5 anys s’arribi fins els 100 hm3 en l’ús de l’aigua regenerada i ja durant el període 2020-2021 l’ACA destinarà 13,5 MEUR per activar nous sistemes terciaris i mantenir el funcionament dels ja existents. En el marc de l’agenda verda, es preveu invertir més de 150 MEUR entre 2020 i 2035 per potenciar l’aigua regenerada a Catalunya.