SOS Costa Brava es converteix en Federació d’entitats amb 23 col·lectius adherits

Ahir dissabte 9 de gener de 2021 tenia lloc una assemblea virtual de la Plataforma SOS Costa Brava en què s’acordava de manera unànime la seva transformació a Federació d’entitats sense ànim de lucre, mitjançant l’aprovació d’uns estatuts, la creació del Consell Federal, l’elecció d’una Junta Executiva, la signatura de l’acta fundacional i el llançament d’una campanya de captació de peSOS rsones Protectores de SOS Costa Brava.

També estem a Telegram. Per rebre en el teu mòbil les nostres notícies l’instant clica aquí y segueix-nos:  t.me/blanesaldia

Un cop aprovat per a Generalitat de Catalunya el Pla Director de la Costa Brava, el principal objectiu de la plataforma durant els primers dos anys i mig d’activitat, les entitats membres han vist la necessitat de treballar en defensa de la Costa Brava a llarg termini, amb molts casos encara oberts i amb nous reptes globals a afrontar conjuntament.

El procés de creació de la Federació es va iniciar fa sis mesos amb una comissió redactora d’uns estatuts que ahir es van aprovar de manera definitiva per tal de tramitar-los davant del Departament de Justícia.

Amb la transició a Federació, SOS Costa Brava tindrà major capacitat d’actuació; per exemple alhora de presentar recursos jurídics com a Federació i en la captació de recursos econòmics i simpatitzants.

La nova Federació

La nova Federació SOS Costa Brava (en endavant SCB) és per naturalesa jurídica una entitat en la qual els socis són altres entitats sense ànim de lucre (associacions, fundacions…).

Tal com recull l’article 4 dels estatus, l’objectiu principal de la Federació és defensar el territori de la Costa Brava, inclòs el medi marí, la biodiversitat, el paisatge, i el patrimoni cultural.

Per diverses raons no totes les 30 organitzacions membres de la fins ara Plataforma SOS Costa Brava podran incorporar-se formalment a la Federació. Algunes perquè ja no estan actives (No a la Draga) i s’han integrat en d’altres (Salvem el Crit, Salvem Aigua Xelida i Salvem la Muntanya de Sant Sebastià, actualment a SOS Palafrugell), i d’altres, per decisió pròpia (ADDA, Gent del Ter, Fundació Emys).

Tanmateix, per mantenir l’esperit de la plataforma, la nova SOS Costa Brava mantindrà amb veu i vot col·lectius que no s’han arribat a constituir en associació, però que tenen una identitat i una activitat local clarament definides, com és el cas de SOS Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur i Alerta Sant Feliu.

Les 23 entitats membres de la nova Federació

ADAC; Amics de la Natura de Cadaqués; Amics de les Illes Formigues; Amics de Tossa; Alerta Sant Feliu; Aturem la C-32; Centre per a la Sostenibilitat Territorial; DEPANA; Ecologistes en Acció; Forum l’Escala Empúries; Grup de Natura Sterna; IAEDEN – Salvem Empordà; L’Escala Cívica; Naturalistes de Girona; Preservem el Maresme; Salvem el Golfet; Salvem la Pineda d’en Gori; Salvem la Platja de Pals; Salvem Solius; SOS Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur; SOS Empordanet; SOS Lloret; SOS Palafrugell.