Llum verda al pla especial urbanístic de Sant Pere de Rodes

La Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona, presidida pel secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, ha acordat aquest matí donar conformitat al pla especial urbanístic de Sant Pere de Rodes, promogut per la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni.

L’execució estava suspesa des del juny de 2018, quan la comissió va decidir condicionar-la a l’esmena d’algunes mancances detectades. Un cop presentada la proposta, s’ha comprovat que dona compliment a les observacions efectuades fa dos anys i que és coherent amb l’entorn i amb el planejament vigent.

El pla especial comprèn una finca de 38,4 hectàrees, propietat de la Generalitat, situada al Paratge Natural d’Interès Nacional de la Serra de Rodes, amb accés des de la carretera GIP-6041. L’àmbit inclou tant el conjunt monumental del Monestir de Sant Pere de Rodes, declarat bé cultural d’interès nacional, i el seu entorn de protecció comú amb l’Església de Santa Helena i el poblat de la Santa Creu de Rodes, i el Castell de Sant Salvador.

Aquesta figura urbanística permetrà ordenar l’àmbit i regularitzar els usos complementaris al conjunt monumental i museístic visitable de la muntanya de Sant Pere de Rodes, com són els d’aparcament, administratiu, hostatgeria, bar-restaurant, petit comerç, i habitatge unifamiliar adscrit al museu. També permetrà definir les infraestructures necessàries per disposar de serveis tècnics de protecció d’incendis, de subministrament d’aigua potable i energia, de depuració d’aigües residuals i de comunicacions.

La comissió ha estat una de les quatre que s’han celebrat telemàticament aquest dilluns. És el tercer cop que el Departament de Territori i Sostenibilitat impulsa aquesta modalitat, degut a les afectacions de la pandèmia de la COVID-19, que limiten tant la mobilitat com l’aforament de les reunions presencials. Cal dir que el Decret que regula el funcionament de les comissions d’urbanisme estableix la possibilitat de celebrar-les tant de manera presencial com a distància o mixtes.