Un grup de persones celebren a Blanes el Dia Mundial de l’Activitat Física

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

Coincidint amb el Dia Mundial de l’Activitat Física, que se celebra avui dimecres 6 d’abril, el Departament d’Esports de l’Ajuntament de Blanes ha organitzat diverses activitats que s’han realitzat avui al matí.

Oberta a la participació de tothom, la proposta ha consistit en fer una activitat combinada que a començat a ¼ de 10 del matí a la platja de Sa Palomera i que enguany, per primera vegada, ha anat acompanyada amb música que convidava a moure’s.

Durant la primera part, que s’ha allargat prop de mitja hora, s’han fet diversos exercicis monitoritzats per Xavi Valls, que habitualment s’encarrega d’impartir les activitats dirigides que es fan a la Ciutat Esportiva Blanes. Després d’aquesta sessió s’ha iniciat la segona part de l’activitat per celebrar el Dia Mundial de l’Activitat Física. Per tercer any consecutiu, s’ha proposat a tots els participants fer una tranquil·la passejada de més de 4 km –és a dir: anada i tornada- fins a la Cala Bona (Cala Sant Francesc).

Un cop s’ha arribat a la platja, s’ha fet un esmorzar i després s’ha emprès el camí de tornada de nou al centre de la vila. Els participants –majoritàriament adults i gent gran- han pogut practicar una sessió esportiva apta per a tots els nivells de preparació física, a l’hora que es gaudia dels atractius paisatges naturals que hi ha arran de la costa de Blanes.

Un infant actiu serà un adult saludable

Enguany és el setè consecutiu que se celebra el Dia Mundial de l’Activitat Física a Catalunya, i en l’edició d’enguany el lema és Infant Actiu = Adult Saludable, en referència a la importància d’iniciar ds de ben petits un estil de vida actiu. El repte d’aquest 2016 és superar les més de 200.000 persones que van participar-hi el 2015 a través de les diferents activitats que es van organitzar arreu del país.

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

Practicar algun esport, fer gimnàstica o simplement caminar, anar amb bicicleta o fer activitats quotidianes d’una manera activa convé perquè ajuda a sentir-se millor, amb més energia, i a relaxar-se, reduir l’estrès, dormir millor i tonificar els músculs. També ajuda a prevenir i tractar l’excés de pes perquè regula la gana i augmenta el nombre de calories que es gasten cada dia i contribueix a què la mainada es relacioni amb els altres i creixin més alegres i sans.

L’organisme en surt beneficiat en diferents aspectes: el cor redueix el risc de patir malalties cardíaques, embòlies, diabetis i hipertensió arterial; les artèries es mantenen flexibles i sanes; s’enforteixen els músculs, els ossos i manté la funció de les articulacions; i ajuda a mantenir en forma el sistema nerviós. Un altre avantatge afegit és que millora l’agilitat.

Els especialistes recomanen que les persones adultes facin com a mínim 30 minuts d’activitat física o moderada 5 o més dies per setmana. Per la seva banda, els més grans han d’incloure exercicis específics de força, flexibilitat i equilibri, i els infants i gent jove cada dia cal que facin 1 hora d’activitat física moderada com a mínim per poder complir l’objectiu de ser un infant actiu que, quan sigui gran, serà un adult saludable.

D’altra banda, hi ha diverses activitats que es consideren equivalents a la realització d’exercici. Així, 30 minuts d’activitat física moderada equivalen a 15 minuts pujant escales, saltant a la corda, córrer 2’5 km o recórrer 6’5 km amb bicicleta. Una altra equivalència són 20 minuts jugant a bàsquet o fent natació; o bé 30 minuts fent gimnàstica a l’aigua, ballant, caminant 3 km a bon pas o bé recorrent 8 km amb bicicleta. Això suposa cremar al voltant de 150 kcal.

10 consells per ser més actius adreçats a la Gent Gran

1. Cada pas compta. El moviment és una oportunitat per fer salut i mantenir l’autonomia

2. Mantenir-se actius cada dia de tantes maneres com sigui possible, perquè això és bo per a la salut. Fer bricolatge, jardineria, pujar escales, etc
3. Anar a comprar caminant a un comerç proper. Si s’ha d’anar més lluny i s’agafa l’autobús, baixar una parada abans.
4. Gaudir activament del temps lliure realitzant activitats com la petanca, el tai-txi, activitats aquàtiques i els diversos tipus de balls, com els balls de saló, els balls en línia o les sardanes
5. Organitzar el temps per fer activitat física cada dia. S’hauria de caminar diàriament com a mínim 30 minuts seguits o bé 3 estones de 10 minuts o fent 10.000 passes acumulades (es pot comptar amb un podòmetre).
6. Apuntar-se a un grup de caminades. Quan es quedi amb els amics o familiars per parlar, enlloc d’estar tota l’estona assegut, caminar.
7. Col·laborar com a voluntaris o participar en algun grup d ela comunitat tot fent tasques actives.
8. Jugar amb els néts. Si se’ls porta caminant a l’escola s’obtindran beneficis plegats.
9. Quan es miri la TV, aprofitar els anuncis per fer pauses actives com aixecar-se caminar o fer exercicis d’estirament de braços i cames.
10. Mentre es parla per telèfon a casa, estar-se d’empeus o passejant pel passadís.