Opinió de Josep Marigó: ‘Junts remuntarem Blanes!’

Josep Marigó

Josep Marigó

Fa dos anys, amb motiu de les eleccions municipals de maig de 2011, el PSC conscient de la greu situació de l’Ajuntament de Blanes, va proposar el lema «junts remuntarem Blanes».

Darrera d’aquest lema hi havia, ja en aquell moment, una crida a unir els esforços de tothom per poder superar la greu situació de la nostra vila.

El nou govern municipal, només prendre possessió, es va trobar un Ajuntament sense pressupost aprovat i amb la major part de la despesa de l’any compromesa, amb un retard en el pagament de factures als proveïdors de més de vuit mesos, amb una reclamació per un deute de més de 10 milions d’euros presentada per l’anterior empresa de recollida d’escombraries, amb un «pla de sanejament econòmic» aprovat el maig de 2009 per l’anterior govern a causa del tancament negatiu de la liquidació del pressupost de 2008 que imposava, entre altres, un augment molt important dels impostos a partir de l’any 2012 i un llarg etcètera que no enumero per no estendre’m massa.

Per reconduir la situació heretada, s’han hagut de prendre decisions, com mai s’havien plantejat a Blanes, que han estat molt difícils i algunes a «contra cor». S’han hagut de reduir les despeses de personal en més d’un 25%, les de funcionament ordinari, en més d’un 50%, en alguns casos.

Blanes

Blanes

S’han modificat contractes que han permès estalviar més d’un milió d’euros al municipi. S’ha treballat per reduir el dèficit dels serveis públics. S’han delegat les competències relatives a la recaptació per optimitzar recursos i per poder obtenir avançaments econòmics que han permès el pagament de les nòmines del personal i de factures de proveïdors. També, s’han hagut d’aplicar les mesures imposades pel Govern de l’Estat com l’augment d’un 10% de l’IBI o el «pla d’ajust» de 14 milionds d’euros amb uns interessos bancaris abusius i desmesurats fixats pel propi Estat.

És evident que si l’anterior equip de govern, durant els anys 2008-2009-2010-2011, hagués adoptat alguna de les mesures que l’equip de govern actual ha hagut de prendre, avui l’Ajuntament de Blanes tindria una millor situació econòmica.

Malgrat les grans dificultats econòmiques que encara tenim, l’equip de govern s’està esforçant per posar-se al dia quant al pagament de factures als proveïdors, s’ha solucionat la reclamació de l’anterior empresa d’escombraries i s’estan garantint els serveis municipals bàsics com són l’atenció a les persones i a les famílies a través dels serveis socials, l’oferta de places de les escoles bressol, el transport públic, la neteja i la recollida d’escombraries, el manteniment de la ciutat, etc. i s’està apostant de valent per coordinar els sectors econòmics blanencs fent de manera conjunta campanyes i promocions, com ara el Blanes12, les activitats de Nadal, de Setmana Santa i moltes altres.

El lema «junts remuntarem Blanes» és encara avui plenament vigent a tots nivells, social, cultural, polític i cal, pel bé de Blanes, que tothom des de la seva posició de responsabilitat, deixant de banda interessos partidistes, sumi esforços i treballi per assolir els objectius comuns de recuperació econòmica, de generació d’ocupació i de millora social que tant necessita la nostra població.

Josep Marigó i Costa
Alcalde de Blanes i 1r. Secretari del PSC-Blanes