Seleccionades les empreses que participaran enguany en el Concurs de Focs d’Artifici de Blanes

Foto: Arxiu Blanesaldia

Foto: Arxiu Blanesaldia

La comissió tècnica del jurat qualificador del Concurs Internacional de Focs d’Artifici de Blanes ha triat tres de les quatre empreses participants, perquè la pirotècnia que va guanyar el 2012 té dret a ser seleccionada de nou, tal com recullen les bases del concurs, que se celebrarà del 24 al 27 de juliol.

En aquest cas, la guanyadora de la 42a edició del 2012 va ser la pirotècnia Zio Piro de Belpasso, (Itàlia), que tornarà a participar aquest any amb l’objectiu de revalidar el primer premi aconseguit l’any passat.

Aquest 2013 la comissió ha reforçat el caire internacional del certamen i, dels quatre dies de focs que es faran, dos d’ells seran a càrrec d’empreses estrangeres. Així, a banda de la italiana Zio Piro, també participarà l’empresa canadenca Sirius Pyrotechnics. Les altres dues que han estat seleccionades i que completaran el programa previst seran Pirotecnia Vulcano, de Madrid, i Pirotecnia Ma Angustias Pérez, de Granada.

D’altra banda, seguint el que estableixen les bases per concórrer al 43è concurs de Blanes, la comissió tècnica del jurat qualificador també ha triat dues empreses més de reserva per si alguna de les que ha estat seleccionada no pogués finalment participar en la data prevista. Es tracta de Fully Fused Fireworks, del Regne Unit, i de la pirotècnia Pablo, d’Astúries.

Una altra qüestió que també ha decidit ja la comissió és la tria de quins dies actuarà cadascuna de les 4quatre pirotècnies que han estat seleccionades enguany. D’aquesta manera, el 43è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava – Trofeu Vila de Blanes preveu el següent programa :

– Dimecres 24 de juliol – Sirius Pyrotechnics (Canadà)
– Dijous 25 de juliol – Pirotècnia Vulcano (Madrid)
– Divendres 26 de juliol (Festa de Santa Anna) – Zio Piro (Itàlia)
– Dissabte 27 de juliol – Pirotècnia María Angustias Pérez (Granada)

Foto: Arxiu Blanesaldia

Foto: Arxiu Blanesaldia

La regidora de Cultura i Festes, Lara Torres, que forma part de la comissió, ha destacat respecte les quatre pirotècnies seleccionades i les dues de reserva: «Hem intentat conservar l’aspecte tradicional del concurs, però apostant també per alguna pirotècnia que encara no havia vingut a Blanes. També hem volgut reforçar el caire internacional que té el concurs i aquest any, dels quatre dies de focs que tenim confirmats, dos seran a càrrec d’empreses estrangeres».

D’altra banda, respecte els dies que es farà enguany el concurs, després de les crítiques que van haver l’any passat al no coincidir cap d’ells en cap de setmana, Lara Torres ha explicat: «Si, aquest any el calendari ha caigut bé i finalment hi haurà focs de dimecres a dissabte. Realment, l’any passat van haver-hi queixes d’una part del sector, mentre que d’altres estaven en canvi contents perquè dèien que els anava bé que es fes entre setmana. Esperem que aquest any, amb el calendari que tenim, tothom estigui satisfet».

S’han presentat 23 empreses

La regidora de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes també ha valorat de manera molt positiva que a la convocatòria del concurs d’aquest 2013 hagin concorregut un total de 23 pirotècnies, rebatent per tant les previsions negatives que presagiaven que al haver disminuït ja l’any passat el nombre de dies del concurs internacional, concorrerien menys empreses. Per aquest motiu explica: «Hem superat les expectatives de l’any passat, i de 17 pirotècnies que es van presentar hem passat a 23: és un èxit total».

Foto: Arxiu Blanesaldia

Foto: Arxiu Blanesaldia

D’aquestes 23 empreses que van presentar candidatura per ser escollides en el concurs d’enguany, 12 eren d’arreu de l’estat espanyol (València, Múrcia, Astúries, Aragó i Madrid), 9 eren europees (Itàlia, Holanda, Regne Unit i Eslovàquia) i dos del continent americà (Canadà i Mèxic).

Igual que a l’edició de l’any 2012, l’Ajuntament de Blanes abonarà a cada pirotècnica participant al concurs un import màxim de 19.000 euros per espectacle. Al marge d’aquesta quantitat, les bases estableixen un premi de 6.000 euros per al primer classificat així com la invitació per participar al concurs de l’any vinent,

Tanmateix, de la mateixa manera que ja es va fer al 2012, la pirotècnia guanyadora serà convidada perquè s’encarregui de realitzar l’espectacle pirotècnic que es farà a Girona amb motiu de les Fires de Sant Narcís 2013. Segons el conveni que s’ha de signar amb l’Ajuntament de Blanes, l’Ajuntament de Girona abonarà 12.500 euros a la pirotècnia per la confecció del castell de focs.