Més de 2.000 blanencs ja han participat al Voluntariat per la Llengua de l’Oficina de Català

Imatge de l'acte celebrat ahir a la Biblioteca Comarcal

Imatge de l’acte celebrat ahir a la Biblioteca Comarcal

Ahir al vespre es va presentar a la Biblioteca Comarcal de Blanes una nova edició de la Campanya Voluntariat per la Llengua, que organitza l’Ajuntament de Blanes a través de l’Oficina de Català. L’acte el van encapçalar la regidora del Servei de Català, Susana Ramajo, i la directora de l’Oficina de Català, Elisa Sola.

Enguany l’experiència ja ha arribat a la seva 11a edició consecutiva. Al llarg d’aquests darrers deu anys hi han participat més de 2.000 blanencs i blanenques, amb una mitjana d’unes 150 i 300 persones cada any. D’aquesta manera, s’han format a la població 1.000 parelles lingüístiques, quantitat que demostra que Blanes és un lloc acollidor i obert en matèria lingüística.

Aquest recorregut de 10 anys de feina fa que aquesta campanya estigui totalment arrelada al territori i compti amb la implicació d’institucions, del teixit associatiu, comercial i econòmic del municipi. N’és un exemple l’adhesió de les dues entitats comercials de Blanes, amb més de 300 botigues, bars i restaurants associats. A més a més, la campanya es duu a terme en els centres educatius de secundària com a eina de suport a la tasca docent.

El Voluntariat Lingüístic consisteix a posar en contacte una persona que està aprenent català amb una altra de catalanoparlant perquè puguin practicar la llengua en un ambient distès: passejant, en un bar, en un centre cívic, assistint a un espectacle, etc.

Persones de totes les edats

voluntariat_13AUna de les grans virtuts de la campanya del Voluntariat per la Llengua és que no és excloent, sinó que implica persones de totes les edats, professions, nivells culturals i socials, i, a més a més, combina dos aspectes: la difusió del català entre la població immigrada i la cohesió social. D’altra banda, ha incidit en un aspecte clau per millorar l’actitud lingüística dels catalanoparlants, que és ajudar-los a superar la dificultat de mantenir la llengua catalana encara que la fluïdesa de l’interlocutor no sigui completa, entenent aquesta actitud com a signe d’hospitalitat i d’acceptació de l’altre i no pas com a signe de mala educació.

A més a més, des de l’Oficina de Català de Blanes es programen tot un seguit d’activitats paral·leles, culturals i de coneixement de l’entorn, per incentivar aquesta cohesió en grup. Entre elles, destaquem la cita anual de les Llengües del Món, a càrrec dels alumnes dels cursos de català que es farà el proper 26 d’abril, així com la sortida a Arenys de Mar per assistir a una ruta teatralitzada per l’univers de Salvador Espriu que s’emmarca en els actes de l’Any Espriu 2013. Aquesta sortida està programada pel maig, i posarà punt i final a aquesta edició de voluntariat lingüístic.

L’any 2005, el Voluntariat per la Llengua va ser reconegut per la Comissió Europea com una de les 50 millors pràctiques de reforç per a l’aprenentatge d’una llengua que s’estaven portant a terme a la Unió Europea.