La ràpida intervenció de la Policia Local de Blanes salva la vida a un home que havia patit una aturada cardíaca

Un helicòpter va aterrar al camp de futbol

Un helicòpter va aterrar al camp de futbol

La ràpida intervenció d’agents de la Policia Local de Blanes i d’efectius del SEM va permetre ahir diumenge salvar-li la vida a un home que va patir una aturada cardíaca mentre jugava un partit de futbol. Això va ser possible després que se’l va aconseguir recuperar, pocs minuts després de patir l’aturada, amb l’ajut d’un desfibril·lador que duia una de les patrulles policials que el va atendre.

Els fets van tenir lloc ahir diumenge, 17 de març, al camp de futbol del Càmping La Masia de Blanes on s’estava jugant un partit de veterans. Un dels jugadors que feia pocs minuts que s’havia incorporat al joc del partit, Francisco N.J. de 63 anys i veí de Blanes, va caure de sobte a terra sense que hagués hagut cap incident extern.

Ràpida intervenció

Un agent de la Policia Local de Blanes i un sanitari del SEM -que estaven fora de servei i que es trobaven entre el públic que assistia al partit- es van encarregar de començar a practicar a la víctima la RCP (recuperació Càrdio-Pulmonar) paral·lelament a què l’agent ja alertava per telèfon a la prefectura de la Policia Local perquè es posés en marxa el protocol d’emergències.

La trucada a la prefectura es va rebre a les 12’34 h del migdia i tot just un minut més tard, a les 12’35 h, va arribar al camp de futbol una patrulla motoritzada, l’agent de la qual es va afegir a la RCP que havien iniciat el seu company i el sanitari del SEM. A les 12’37 també va arribar al lloc dels fets un cotxe-patrulla que està equipat amb un DEA (Desfibril·lador Extern Automàtic). Amb l’ajut del DEA de la Policia Local es van aplicar a la víctima fins a tres descàrregues al mateix temps que continuaven les maniobres de reanimació per torns.

L’agent de la Policia Local que va atendre la víctima amb el DEA + atenció a la víctima al camp de futbol

L’agent de la Policia Local que va atendre la víctima amb el DEA + atenció a la víctima al camp de futbol

Poc després van arribar al camp de futbol 2 ambulàncies del SEM: primer ho va fer una de convencional (a les 12’44 h.) i després una segona medicalitzada (és a dir, que disposa d’un metge i d’una infermera).

Un cop va arribar aquesta segona ambulància se li va fer una descàrrega més a la víctima (la quarta que es va arribar a aplicar en total), que va ser la que va aconseguir que finalment recuperés la consciència. L’agent de la Policia Local de Blanes que es va encarregar d’atendre la víctima amb el DEA i va aconseguir que remuntés és Pepe López Matas, de la patrulla motoritzada.

Traslladat en helicòpter al Josep Trueta de Girona

Un cop la víctima va tenir les constants estabilitzades, pels volts de les 13’30 h, se’l va traslladar en un helicòpter medicalitzat fins a l’Hospital Josep Trueta de Girona, on se’l va ingressar a la Unitat Coronària per a la seva inicial observació i posterior tractament.

La Policia Local i Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes, disposen des de l’any 2010 de 5 unitats mòbils de DEA, lliurats per Dipsalut, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, dins el programa Girona, territori cardioprotegit que té per objectiu la implantació de desfibril·ladors d’ús públic a tota la demarcació.

Durant aquest 2013 l’Ajuntament de Blanes i Dipsalut instal·laran 14 columnes amb desfibril·ladors automàtics com el que es va utilitzar ahir. Els aparells s’instal·laran a diversos indrets arreu del municipi, principalment en equipaments d’ús públic (alguns dels quals ja en disposen, com per exemple la Ciutat Esportiva) així com a la via pública, amb el mateix objectiu de combatre les morts sobtades, algunes de les quals són evitables amb l’ús d’un desfibril·lador.