Exposició a Barcelona sobre l’escriptor Roberto Bolaño


El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona organitza l’exposició “Arxiu Bolaño. 1977-2003” com a homenatge a l’escriptor xilè  Roberto Bolaño, que el proper mes de juliol farà 10 anys de la seva mort. El projecte s’ha concebut a partir de tres eixos temàtics entrellaçats que expressen algunes de les claus de l’univers creatiu de l’autor de Los detectives salvajes. Bolaño va viure a Blanes entre el 1985 i el 2003.

El primer defineix una geografia concreta a través de tres ciutats (Barcelona, Girona i Blanes), on Roberto Bolaño va crear gairebé tota la seva obra. El segon presenta la seva cronologia creativa i el tercer recrea un paisatge existencial que permet recuperar la vida quotidiana de l’escriptor: els seus treballs provisionals, els seus hàbits i la seva dimensió més íntima.

Roberto Bolaño, fotografiat a Blanes

Roberto Bolaño, fotografiat a Blanes

La visita a l’exposició transcorre com una investigació detectivesca, en què el lector-visitant és el policia o detectiu sotmès a una sèrie de proves i jocs, no exempts d’humor i ironia.

Una de les sorpreses de la mostra és la presentació de material inèdit de l’arxiu dels hereus de Roberto Bolaño. Hi trobareu novel·les, contes, poemes, quaderns, correspondència, fotografies familiars, revistes, fanzines, la seva biblioteca personal, totes les entrevistes, jocs d’estratègia i altres materials valuosos que permetran conèixer amb més profunditat l’univers creatiu de Bolaño.

En la formalització de l’itinerari es dóna preferència a la metàfora del calidoscopi, a la qual el mateix autor es refereix en diversos passatges dels seus llibres. Es tracta de veure la mateixa escena amb diferents personatges i els mateixos personatges en escenes diferents.