Blanes fa una prova pilot per millorar la neteja viària als barris dels Pins i La Plantera

La prova pilot es fa als barris de La Plantera i Els Pins

La prova pilot es fa als barris de La Plantera i Els Pins

Aquest mes de febrer l’empresa Nora, amb el suport de la policia local i les brigades municipals, ha posat en marxa una prova pilot per millorar la neteja viària en una de les zones d’oci més freqüentades els caps de setmana i durant l’estiu. Es tracta de diversos carrers als barris dels Pins i La Plantera, més concretament a la zona compresa entre el carrer Colom i l’avinguda de Catalunya.

La prova pilot s’allargarà fins a mitjans de març i consisteix en treure els cotxes de la via pública un dia a la setmana durant unes hores concretes durant les quals es fa la neteja amb màquines. D’aquesta manera, l’operació és més ràpida i efectiva que no pas si es fa amb mitjans manuals i havent de rodejar els vehicles aparcats.

Imate del nou procedimient de neteja viaria

Imate del nou procedimient de neteja viaria

El regidor de Medi Ambient i Manteniment de la Ciutat, Josep Manel Verde, ha explicat que «l’objectiu és millorar l’eficiència i la qualitat de la neteja viària. Hem demanat la col·laboració ciutadana perquè ens ajudin a que la prova pilot sigui un èxit i puguem valorar com apliquem la mesura de manera definitiva». En aquest sentit, l’Ajuntament de Blanes ha informat de la posada en marxa d’aquesta prova pilot a les associacions de veïns de Els Pins i La Plantera. Igualment, s’ha fet una bustiada amb unes 2.500 cartes que s’han fet arribar als veïns dels edificis situats als vials on s’està duent a terme la prova.

També s’ha instal·lat una senyalització viària vertical de color groc a tots els carrers afectats on s’hi han afegit els adhesius que indiquen el dia i l’horari en què estarà prohibit estacionar. El què es preveu inicialment és que els divendres de 9 a 12 del matí la neteja es faci en diversos carrers dels Pins i La Plantera i els dilluns a la mateixa hora la neteja s’efectuï a d’altres carrers dels dos mateixos veïnats.

Una hora per sector de carrer

Durant la neteja les zones d'aparcament han de quedar lliures

Durant la neteja les zones d’aparcament han de quedar lliures

La neteja no ocupa més d’una hora per sector de carrer, de manera que els usuaris poden tornar a estacionar els vehicles un cop ja s’ha fet l’operació. En cas que es detecti que els dies que inicialment s’han triat per fer la prova pilot no donen els resultats esperats, la idea és canviar-ho per aconseguir que sigui un èxit.

Durant aquests primers dies en què ja s’ha començat a fer la prova pilot un agent de la policia local s’encarrega d’informar els propietaris dels cotxes que continuen estacionats a les zones afectades. Ho fa mitjançant la distribució d’un full d’avís on s’explica que el vehicle està estacionat de manera incorrecta, ja que infringeix l’Ordenança Municipal de Circulació al no haver respectat la senyalització de prohibit estacionar.

Primer s’informarà, després se sancionarà

La previsió és sancionar els vehicles que no respectin el nou sistema de neteja

La previsió és sancionar els vehicles que no respectin el nou sistema de neteja

També s’informa que aquesta infracció és denunciable amb una multa de 100 euros que fins i tot pot comportar la retirada del vehicle. Amb tot, no es procedeix a imposar la sanció i es demana la col·laboració ciutadana informant igualment dels telèfons de contacte on es pot obtenir més informació: la policialLocal, al telèfon 972 358 666, i l’empresa Nora, al telèfon 902 429 092.

Aquesta operació informativa se seguirà fent tots els dies en què es faci efectiva la prova pilot, fins l’11 de març. El 13 de març la policia local tornarà a fer una nova distribució d’avisos als vehicles estacionats a les zones afectades, i a partir del dia 15 i fins el 5 d’abril està previst que comencin a fer-se les primeres denúncies. No serà fins a partir d’aquesta darrera data -5 d’abril- quan la policia local donarà ordre a la grua municipal que procedeixi a la retirada dels vehicles, així com al seu trasllat al Dipòsit Municipal.

Pel que fa al tractament que s’aplica a les zones que queden lliures de vehicles -i que, per tant, es poden netejar de manera més efectiva-, és el següent: primer s’arracona la deixalla i la brutícia del carrer amb l’ajuda de màquines bufadores (que funcionen com una aspiradora, però a la inversa). Després es passa una màquina escombradora, que recull la brutícia, i finalment s’acaba de netejar amb una hidrobaldejadora, que ajuda a que l’acabat sigui el més òptim aplicant aigua a pressió.

Val a dir que la idea de posar en marxa aquesta prova pilot a Blanes s’ha fet després de veure els bons resultats obtinguts en d’altres ciutats on també es fa el mateix procediment per netejar aquelles zones on es registra una major presència de visitants durant èpoques determinades. En aquest sentit, fins ara l’únic indret d’arreu de Catalunya on s’ha tingut coneixement que es du a terme una operació de neteja similar és a Barcelona, on s’ha començat a posar en marxa fa poc temps.