Moció d’EUiA-ICV de Blanes per lluitar contra la corrupció

El grup municipal d’EUiA-ICV a l’Ajuntament de presentarà durant ple d’aquest mes de febrer la seguent moció de condemna de la corrupció en el àmbit de la política. Aquest és el text:

A través de la investigació judicial seguida en el denominat cas Gürtel, s’ha conegut l’existència de més de 20 milions d’euros en comptes bancaris a Suïssa que el seu titular seria Luis Bárcenas, ex senador i ex tresorer del Partit Popular, imputat en la citada causa.

Segons ha transcendit a l’opinió pública, amb fons procedents d’empreses i contractistes es van poder fer pagaments de sobresous en diner negre a càrrecs del Partit Popular i de la pròpia Administració Pública.

Aquests fets, en cas de provar-se, suposarien l’existència d’un sistema articulat de finançament il·legal, de corrupció massiva i organitzada, vinculada a un partit polític.

Noms com els de Urdangarín, Matas, Pujol, Pallerols, Guerrero, Fabra, Baltar i ara, Bárcenas; casos com els de La Muela, Malaya, Gürtel, Poniente, Campeón, Brugal, Babel, Pretòria o Palma Arena; i estranys indults que esmenen l’acció de la Justícia, estan agreujant extraordinàriament l’alarma social, el descrèdit de la política i del propi sistema democràtic.

La corrupció política és una immoralitat que està instal·lada en el sistema econòmic i polític de l’Estat i en diverses comunitats autònomes, inclosa la Generalitat de Catalunya. S’ha convertit en un problema de primer ordre i preocupació social, agreujada àdhuc més per les dures conseqüències que la crisi, amb ja 6 milions d’aturats, i les mesures que el govern està infligint a importants sectors de la població.

La corrupció no és alguna cosa aïllada, no és una anècdota ni sorprèn ja a ningú, és una actitud i comportament dut a terme per les estructures i càrrecs polítics d’alguns partits que han utilitzat la gestió d’allò públic per al seu aprofitament, generant de forma merescuda el rebuig i menyspreu de la societat cap als mateixos i per extensió cap al conjunt dels qui desenvolupem responsabilitats polítiques públiques.

A més de nivell estatal, també a Catalunya la corrupció té una gran incidència i capacitat de contaminació. Per això, considerem que és necessari aprovar lleis i prendre mesures per tallar-la d’arrel.

A aquestes pràctiques, s’uneix la resistència a la transparència, a donar explicacions o dirimir responsabilitats sobre pràctiques poc justificables en la gestió del que és públic. Perquè s’hagi pogut arribar a aquesta situació, devem igualment fer referència al comportament de moltes empreses públiques o privades que han estat col·laboradors o promotors necessaris i que estan contaminades per aquesta corrupció. És per això que considerem que davant la corrupció, és necessari garantir i reforçar el control públic i situar la transparència en la primera línia de l’agenda política.

Per recuperar el bon nom i els valors de l’activitat públiques, resulta primordial situar fora de la política a totes les persones corruptes i tancar totes les portes a la corrupció en les institucions així com a aquelles entitats, (empreses, societats) que se situen entorn a la mateixa. En els últims mesos han aflorat diferents actes de corrupció dins de l’activitat de les institucions com fora d’ella.

Per tot això, considerem fonamental que en tots els marcs jurídics existeixin lleis que situïn automàticament fora de la política a totes les persones que han realitzat activitats irregulars o corrupció, també en les empreses, societats i caixes de participació pública.

S’ha de tenir clar que és molt el que està en joc, no solament recuperar davant la ciutadania el bon nom i el prestigi de l’activitat política sinó també el restabliment de les funcions i l’ésser mateix de la política. Perquè la política és i ha de ser el treball per la millora de la societat i les persones, sota el control i la transparència en el bon ús dels diners públics. En aquesta difícil situació està en joc la pròpia essència del sistema democràtic.

Ha arribat l’hora de passar de les paraules als fets, implementant mesures eficients. Per això, és totalment necessari que les persones que ens dediquem a la política siguem els qui en primer lloc ens comprometem i donem exemple de rebuig i persecució d’aquesta realitat actuant amb transparència, enfortint el control públic, aconseguint per a això les lleis i normes necessàries.

Per aquestes raons:

El Grup Municipal d’Esquerra Unida i Alternativa- Iniciativa per Catalunya Verds proposa a la consideració del Plenari l’adopció dels següents acords:

1.- L’Ajuntament de Blanes continuarà desenvolupant iniciatives de millora de tots els canals referents a la transparència, la participació i la informació de la seva gestió i l’economia municipal, atès que tot es fa amb diners públics i el PÚBLIC és propietat de tots els veïns.

2.- Mostrar el nostre menyspreu i condemna cap a totes aquelles persones, entitats, partits o empreses públiques o privades, que aprofitant-se dels seus càrrecs públics, poder polític o econòmic, proximitat a els qui ho ostenten, informació privilegiada, o qualsevol altra raó, han portat o ho estan fent, pràctiques corruptes d’aprofitament de la seva situació per lucrar-se amb el diner públic o privat dels ciutadans que es troben desprotegits davant ells.

3.- Considerem que els delictes de tota corrupció deuen ser tractats amb molta més duresa i tenir un altre tractament més contundent en el Codi Penal, ja que segons els casos coneguts fins a data d’avui, han quedat totalment impunes, o amb penes i sancions que insulten a la més elemental intel•ligència dels ciutadans/as, per això instem al Congrés dels Diputats a realitzar les reformes legislatives oportunes per lluitar contra la corrupció (seguint les recomanacions específiques per a Espanya del Grup d’Estats contra la corrupció del Consell d’Europa):

3.1.- Canvis en la Llei de Contractes de l’Administració Pública per garantir la transparència i la igualtat d’oportunitats.

3.2.- Concreció d’un Pla anticorrupció global i multidisciplinària respecte a les obres públiques i l’administració local.

3.3.- Canvis a la Llei Electoral per limitar el cost de les campanyes electorals.

3.4.- Canvis a la Llei de Finançament de Partits Polítics per limitar les donacions anònimes i millorar el control de les subvencions públiques.

3.5.- Canvis en el Codi Penal per definir responsabilitats penals als corruptes, com per exemple:

a. El compliment íntegre de les penes.

b. Reposició total dels béns, més una multa equivalent al 50% del defraudat.

c. Investigar i exigir si escau les responsabilitats civils o penals als familiars directes o indirectes fins al tercer grau de parentiu [com ocorre en les empreses familiars on queden reduïts els drets dels mateixos a nivell laboral].

d. Sancions a les empreses corruptores per un import del 100% de l’import dels suborns realitzats, presó de 3 anys per als responsables de les mateixes.

i. Sanció de 3 anys perquè les empreses corruptores, no puguin contractar amb les administracions públiques i empreses participades per aquestes independentment del seu nivell de participació.

e. Inhabilitació dels càrrecs públics i/o funcionaris, inclosos els càrrecs de confiança política, per exercir càrrec algun a perpetuïtat.

f. Expulsar de la judicatura a aquells membres que prevariquin, dilati, ometin o qualsevol altra actuació que vagi en contra de l’interès públic en tots els casos de corrupció, suborn, prevaricació, ocultació, tracte de favor o qualsevol altra contrària a la legislació….

4. Demanem la dimissió immediata del president del govern i la convocatòria d’eleccions generals per regenerar la democràcia i conduir el país amb garanties.

5. Donar trasllat dels acords als Grups Parlamentaris del Congrés dels Diputats i del Parlament de Catalunya, així com al president del Govern de l’Estat i al President del Govern de Catalunya.