Inauguració de la restauració de l’Oratori de la Mare de Déu del Vilar

Ajuntament de Blanes

Abans que comencessin els actes de l’Aplec del Vilar, la jornada festiva d’avui dimarts ha comptat amb un ingredient afegit, al qual han participat la majoria d’assistents als actes que posteriorment han tingut lloc al Santuari del Vilar.

Es tractava de la inauguració de la restauració que s’ha fet de l’Oratori de la Mare de Déu del Vilar, situat al Camí de Les Planes a Sant Pere del Bosc, un cop passat el Mas de Can Bruno.

Ara pots rebre per WHASTAPP les nostres notícies. Clica en aquest enllaç , després a ‘Seguir’ i activa les notificacions 

L’Associació Estimem les Ermites, una entitat sense ànim de lucre constituïda l’any 2009, se n’ha encarregat de les obres de restauració realitzades a l’antic oratori: primer es va restaurar l’estructura.

Posteriorment s’ha estat fent una campanya per poder acabar de dignificar-lo amb la instal·lació dins de la fornícula d’una peça de baix relleu de la Mare de Déu del Vilar modelada amb fang refractari pintada, esmaltada i cuita.

L’extensa sèrie de dibuixos de Josep Pruna publicats com ‘estampes blanenques’ a la Revista Recvll ha constituït una excel·lent recopilació gràfica i escrita de les tradicions i costums de Blanes. Per aquest motiu, també s’ha volgut reproduir un mural d’estil majòlica amb rajoles, esmaltades i cuites, on s’hi ha reproduït el dibuix i un text explicatiu de Josep Pruna a la seva ‘estampa blanenca’. Totes dues realitzacions són obra de l’artista blanenc Sergi Ros.

L’esdeveniment l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, i el president de l’Associació Estimem les Ermites, qui és també rector de la Parròquia Santa Maria, Enric Roura. També han participat altres protagonistes, com ara Joan Torner, qui, com arquitecte, s’ha encarregat de la restauració; Miquel Matas, qui ha actuat com a portaveu dels veïns del voltant que han sumat esforços, o bé Joaquim Pruna, fill de Josep Pruna.

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí i segueix-nos:  t.me/blanesaldia

A tall anecdòtic, s’ha comptat amb el matrimoni format per l’Amàlia i l’Albert, que precisament van perpetuar l’any 1967 la tradició recollida a l’estampa blanenca de Josep Pruna. Les parelles que tornaven de l’Aplec del Vilar recollien flors silvestres i, quan arribaven a l’alçada de l’oratori, llençaven les flors a l’interior de la capelleta: tants cops com ho havien de provar perquè finalment entressin a dins eren els anys que tardarien a casar-se. En el cas de l’Amàlia i l’Albert cal dir que no van haver d’esperar, perquè ho van encertar a la primera.

Per poder sufragar les despeses de la restauració de l’Oratori de la Mare de Déu del Vilar s’ha estat fent una campanya de recollida de donatius, aplegant les aportacions que s’han volgut fer voluntàriament. L’Associació Estimem les Ermites inclou entre els seus objectius preservar i conservar aquestes construccions, així com el patrimoni arquitectònic i cultural blanenc.

Fotos: Ajuntament de Blanes