El Port de Blanes rebrà durant el periode 2024-2027 millores valorades en 1,4 M€

La consellera de Territori, Ester Capella, ha anunciat aquesta setmana el pla d’inversions que Ports de la Generalitat portarà a terme des d’ara i fins al 2027. En total, la previsió és destinar 30 milions d’euros als ports competència de la Generalitat.

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí i segueix-nos:  t.me/blanesaldia

Pel que fa als ports de Llançà, Port de la Selva, Roses, L’Escala, L’Estartit, Palamós, Sant Feliu de Guixols i Blanes, és a dir, els que s’ubiquen al litoral de Girona, la inversió global és d’11,2 milions. I d’aquesta quantitat, 1.400.000 euros es destinaran al Port de Blanes.

El desglossament d’aquesta quantitat és el següent:
1.- instal·lació de plaques solars a l’edifici de serveis: 25.000 euros; 2. rehabilitació i millora de l’antiga llotja: 75.000; 3. Adequació de la façana de la llotja: 180.000 euros; 4. Urbnització carrer del Port: 800.000 euros; 5. Reforços al dic d’abric: 320.000 euros.

Inversió per impulsar l’activitat

Les actuacions del Pla d’inversions 2024-2027 van lligades al desplegament del Pla de ports de Catalunya Horitzó 2030, l’objectiu del qual és que el sis servei del territori i fer-lo més proper i accessible als operadors dels ports i a la ciutadania.

Segons un comunicat de premsa de la Generalitat, el 54% de la inversió va destinat a les infraestructures per protegir i donar recer als ports, així com a l’adaptació d’aquestes infraestructures al canvi climàtic. En un moment de crisi energètica i emergència climàtica i després d’haver patit els danys causats per la borrasca Gloria als ports l’any 2020, el Govern català continua promovent mesures d’adaptació dels dics de recer, els espatllers, els molls i els pantalans al canvi climàtic.

Amb relació a les accions de mitigació del canvi climàtic, l’objectiu és implementar mesures i mecanismes com ara la instalꞏlació d’unitats fotovoltaiques per produir energia renovable; l’aplicació de sistemes telegestionats per estalviar recursos naturals i promoure l’eficiència energètica; i la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles i vaixells elèctrics per impulsar la mobilitat sostenible als ports catalans, així com l’adequació i millora de la xarxa d’aigua i instalꞏlacions per prevenir fuites i fomentar l’estalvi d’aigua.

Ara pots rebre per WHASTAPP les nostres notícies. Clica en aquest enllaç , després a ‘Seguir’ y activa les notificacions 

Els ports s’han d’impulsar com a centres de desenvolupament per potenciar un efecte sinèrgic amb el territori, connectant millor els ports a les ciutats de manera que facilitin l’intercanvi d’activitats i fomentin la dimensió social dels ports i la seva accessibilitat. Aquest eix estratègic rebrà un 21% de la inversió.

La situació geopolítica europea actual i els impactes econòmics que condicionen l’operativa de les flotes pesqueres a la costa catalana fan cada cop més difícil l’activitat pesquera. La pesca es considera una activitat econòmica de caràcter essencial i des del Govern es dona suport al sector pesquer, que percebrà una inversió de l’11% del Pla per construir noves infraestructures i equipaments a les dàrsenes pesqueres i donar millor servei als pescadors.

Port de Palamós / Blanesaldia.com

BlaneEl Pla preveu destinar un 4% d’inversió per impulsar el paper d’actiu turístic que té el sector nàutic, vinculant la varietat d’ofertes nàutiques a les destinacions turístiques, promovent plataformes unificades de gestió i economies colꞏlaboradores i incorporant línies estratègiques vinculades al foment de la nàutica de base i de centres d’oci nàutic.

Els ports comercials són porta d’entrada i sortida de mercaderies i de passatgers. Dues activitats que es complementen, generen ocupació i dinamitzen econòmicament el territori mitjançant el teixit empresarial i els viatgers que arriben als ports catalans. Així, l’activitat comercial i de transport per a viatgers rebrà un 3% de la inversió per potenciar els equipaments i la promoció de les dues activitats.

El sector industrial i tècnic dels ports disposa d’espais com les drassanes, on es construeixen vaixells, i varadors on es reparen i es fa el manteniment de les embarcacions. Per impulsar aquest sector es destinarà un 2%.