Presentació del llibre ‘Blanes: dels Serenos a la Policia Local’

Els autors del llibre, Aitor Roger y toni Reyes / Ajuntament de Blanes

La sala de plens de l’Ajuntament de Blanes ha acollit avui al migdia la presentació del llibre Blanes: dels Serenos a la Policia Local, amb el sots títol ‘200 Anys de Seguretat Pública’, publicat per l’Editorial Efadós.

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí i segueix-nos:  t.me/blanesaldia

Avui del què es tractava era d’agrair la tasca continuada de servei a la ciutadania de la Policia Local de Blanes. El cos de seguretat més proper a la ciutadania, en coordinació amb la resta que també tenen el seu respectiu àmbit d’actuació en aquest municipi. La seva dilatada trajectòria de servei públic ha quedat recollida en el treball que han realitzat Toni Reyes i Aitor Roger, director i tècnic, respectivament, de l’Arxiu Municipal de Blanes.

Centenari del naixement de la Policia Local, 200 anys de seguretat pública

Després d’una breu introducció a càrrec del cap de la Policia Local de Blanes, Joan Garcia, el nucli central de la presentació ha estat l’explicació del contingut del llibre, a càrrec dels seus dos autors. Per dur a terme la seva tasca Toni Reyes i Aitor Roger han comptat amb les inestimables aportacions de diversos agents de la Policia Local de Blanes, així com del seu propi cap.

La presentació del llibre ha anat acompanyada per la projecció d’algunes de les fotografies més destacades que s’inclouen a la publicació de l’Editorial Efadós. Cal dir que una gran quantitat les han recopilat els propis agents de la Policia Local, en especial a càrrec d’Antonio Melénez, a qui el cap del cos, Joan Garcia, ha agraït especialment el seu treball.

D’altres han estat cedides per diversos autors i autores, i també s’ha comptat amb l’important Fons d’Imatges amb què ja compta actualment l’Arxiu Municipal de Blanes, que constantment es va engrandint principalment a través de donacions.

L’organització dels actes del centenari de la Policia Local de Blanes ha permès acostar-se a l’evolució històrica de la seguretat pública blanenca contemporània, que compta amb un important punt d’inflexió: el ‘Reglament de Serenos’ de l’any 1921, entès com el precedent de les policies locals. Amb aquest punt de partida, s’ha pretès anar més enllà per intentar respondre algunes incògnites que planaven sobre l’origen dels cossos relacionats amb la seguretat pública local.

Gènesi de la Policia Local al segle XIX: protegir-se dels possibles perills

La seguretat és una funció bàsica en qualsevol poble o ciutat i, per tant, no és nou d’ara que s’hagi contemplat de manera especial per protegir-se dels possibles perills de tot tipus que puguin afectar la ciutadania.

Arxiu Municipal de Blanes

Segles enrere no hi havia un cos de policia permanent, sinó que el manteniment de l’ordre públic s’exercia a través dels oficials jurisdiccionals, així com principalment amb la col·laboració dels sagramentals o sometents, que eren cridats amb el repic de campanes.

A Blanes se’n tenen notícies pels volts del segle XVI, quan el servei del sometent blanenc es va mobilitzar durant les crisis alimentàries o durant l’avalot contra el batlle de malgrat al segle XVII.

Amb el decret de Nova Planta del 1716 la població va ser desarmada i el sometent dissolt, i en aquest context va néixer un nou cos borbònic pel control de l’ordre públic a tot el Principat: les Esquadres o Mossos d’Esquadra. A Blanes s’hi va destinar un destacament de 30 homes el 1719.

Ara bé, la concepció del nou model policial semblant a l’actual es remunta al segle XIX, més concretament l’any 1815 es posava en marxa a Blanes un cos de seguretat nocturna, els ‘Serenos’, amb dues persones. Els serenos, les milícies i algun altre càrrec municipal com els agutzils van ser els pilars de la seguretat pública blanenca i vinculada a l’Ajuntament durant tot el segle XIX.

Mentre que les milícies es van desactivar, els serenos van anar augmentant en nombre d’efectius i van anar incorporant millor equipament i remuneració econòmica.

L’estiu del 1924 va prendre possessió com a ‘guàrdia urbà’ de l’Ajuntament de Blanes Maximiano Orche Garrido, un dels primers, sinó el primer, que va tenir el municipi. amb el pas del temps va anar augmentant el seu nombre, i cobràvem 5 pessetes diàries.

Ajuntament de Blanes

Després de la Guerra Civil, arribats al 1947, hi havia un policia, un agutzil i tres serenos. Poc a poc, la plantilla va anar augmentant, així com els recursos materials, com per exemple el lliurament que es va fer l’any 1980, coincidint amb la Festa Major dels Copatrons, de dos cotxes patrulla per facilitar les tasques de vigilància i assistència.

En aquells moments, ja hi havia 24 membres i actualment en són una vuitantena. Dos anys més tard, el març del 1988, es van inaugurar les dependències de la Policia Local de Blanes, que fins llavors havia disposat d’un reduït espai del tot insuficient als baixos de l’edifici consistorial. La nova seu estava i continua estant al barri de La Pedrera-Carretera de Lloret, als baixos d’un edifici de veïns.

Fins el moment, comptant des de la recuperació de la democràcia, la Policia Local de Blanes ha comptat amb sis caps: del 1960 al 1980 Emilio Merino Ullan; del 1980 al 1981 Pedro Luna Blancart; del 1981 al 1991 Pedro Corrales García; del 1991 al 1997 Josep Palouzié; i des del 2001 i actualment, Joan Garcia Martín.

L’acte l’han presidit avui al migdia l’alcalde de Blanes i responsable polític directe d’aquest cos de seguretat i Protecció Civil, Àngel Canosa, així com el cap de la Policia Local, Joan Garcia. Els han acompanyat el cap de l’Àrea Bàsica de Seguretat dels Mossos d’Esquadra a la Selva Litoral, David Castro; agents en actiu i jubilats; regidors i regidores de l’Ajuntament; així com ex alcaldes i ex regidors i ex regidores de Governació.