Blanes acull 31 infants i 7 monitors rescatats d’un orfenat d’Ucraïna

Ajuntament de Blanes

Aquesta setmana s’ha fet realitat un projecte en què es porta treballant des de fa dies des de la més absoluta discreció, donat l’objectiu que es perseguia.

Es tracta d’un projecte endegat per la ONG de Solidaritat Internacional ‘El Bon Samarità’ de Blanes, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament, així com de diverses empreses i entitats de la ciutat.

La fita ha estat dur sans i estalvis fins a Blanes, lluny de la dura realitat que estaven patint, als integrants d’un orfenat d’Ucraïna situat a la ciutat de T³umacz, a l’oest del país, perquè visquin aquí temporalment.

No ha estat gens fàcil poder tramitar tant l’extracció i trasllat com els permisos i la burocràcia necessària perquè fos possible dur a terme l’operatiu, però finalment el què a voltes va semblar una utopia ara ja és una plausible realitat.

En total són 31 infants d’entre 2 i 17 anys d’edat (22 orfes i 9 fills dels monitors) i 7 monitors adults que els estan acompanyant en tot aquest periple, en continuïtat amb l’acolliment que se’ls ha fet a Blanes. Provenen de l’orfenat ‘Native Home’, i van poder travessar la frontera d’Ucraïna a finals del passat mes de març, traslladant-los a un centre de Freudenstadt, al sud de Frankfurt (Alemanya), on han fet estada fins dimecres passat, quan van emprendre el viatge en direcció a Blanes.

Aquest matí de divendres s’ha fet una breu trobada al centre d’acollida on passaran la major part del seu temps mentre siguin a Blanes, encapçalada pel president de la ONG El Bon Samarità, Jaume Torrado, i un dels seus membres més destacat, Jonathan Martín. Els han acompanyat l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i la regidora d’Acció Social i Igualtat, Marian Anguita. Durant la trobada, també han pogut intercanviar impressions amb el director de l’orfenat, Vialïi Zhyliak.

Tasca conjunta d’El Bon Samarità i la ONG internacional SOW

La ONG d’Acció social de Blanes ‘El Bon Samarità’ està relacionada amb SOW una altra ONG internacional, que va demanar a l’entitat blanenca que els ajudés per extreure nens i nenes que es trobaven en zones de perill per l’esclat de la guerra de Rússia contra Ucraïna. SOW ja havia fet una tasca excepcional, rescatant els integrants de tres orfenats en ple bombardeig, i negociant amb el govern ucraïnès perquè autoritzessin la sortida del país.

Ajuntament de Blanes

Des de Blanes, la ONG d’El Bon Samarità (EBS) –vinculada amb la seva homòloga a Alemanya- va començar a elaborar un projecte perquè aquesta petició pogués ser una realitat. EBS Blanes va contactar amb EBS d’Alemanya i paral·lelament amb SOW per traslladar els integrants de l’orfenat situat a T³umacz (una ciutat situada a l’oest d’Ucraïna que també ha patit els efectes de la guerra, amb bombardejos i trets de l’exèrcit rus que han trasbalsat la vida quotidiana de la ciutadania) primer fins a Alemanya i després fins a Catalunya.

El 29 de març van aconseguir passar la frontera d’Ucraïna, iniciant el viatge fins a Freudenstadt (Alemanya), on han estat allotjats en les instal·lacions d’un seminari a l’espera de resoldre temes burocràtics per poder marxar a la seva destinació definitiva sans i estalvis: Blanes. Aquí van arribar la nit del passat dimecres, i tot just l’endemà dijous ja van iniciar les activitats que s’havien estat preparant aquests últims dies a l’espera de concretar les dates.

Col·laboració de l’Ajuntament i empreses privades

Les dues darreres setmanes han estat d’intensa activitat a Blanes per preparar tot el que feia falta per acollir els i les integrants de l’orfenat. Un treball que s’ha estat fent paral·lelament a la ja de per sí feixuga tasca de seguir recollint material pel comboi humanitari que va marxar la matinada del passat dijous en direcció primer a Romania i després a Ucraïna. De fet, després que els integrants de l’orfenat d’Ucraïna arribaven a Blanes a quarts d’11 de la nit de dimecres, poques hores més tard –la matinada de dijous- el tràiler amb l’ajuda humanitària marxava d’aquí.

Els infants, acompanyats dels monitors i monitores, estan allotjats en uns apartaments de Blanes, i des del passat dijous ja han començat a fer la rutina del què a partir d’ara serà el seu dia a dia. Consisteix en traslladar-se diàriament fins el local que té El Bon Samarità, a la planta baixa del qual hi ha el centre cristià FEAM, on passaran la major part del temps. Totes les instal·lacions s’han cedit perquè les utilitzin les persones refugiades.

Durant tot el dia els nens i nenes fan classes telemàtiques i presencials, i també participen en entreteniments i activitats lúdiques que, amb l’arribada del bon temps, també inclouran activitats a l’aire lliure. El Bon Samarità de Blanes es fa càrrec de finançar la seva estada amb recursos propis, si bé han rebut l’ajuda tant de l’Ajuntament de Blanes –a través d’Acció Social i altres departaments municipals-, així com de diverses empreses i entitats. Entre ells de Càmping Solmar, Transports Pujol, Confraria de Pescadors de Blanes, Cooperativa Agrícola de Blanes i Pastisseria Marina Dolç.

També cal destacar la col·laboració diària que està havent-hi d’una cinquantena de voluntaris i voluntaris d’EBS i del centre cristià FEAM a qui s’ha format especialment per donar un cop de mà en diverses tasques. Tant prèvies a l’arribada dels integrants de l’orfenat, com durant la seva estada a Blanes, quan cal tenir apamades diverses qüestions logístiques. La idea és que estiguin vivint a Blanes almenys durant tres mesos tot i que, en funció de com evolucioni el conflicte amb Ucraïna, podria ser que la seva estada s’hagués d’allargar encara més.