Blanes recrea els temps dels romans amb les Jornades Romanes Blanda-Blandae

Des d’aquest passat divendres i durant tot el cap de setmana Blanes, la ciutat on comença la Costa Brava, reviu una de les seves arrels històriques més pretèrites a través de les Jornades Romanes Blanda-Blandae.

Es tracta de recrear els costums i tradicions de la societat romana, a través d’una cinquantena d’activitats gratuïtes que es van començar a celebrar ahir i culminaran diumenge vinent al vespre.

L’experiència està organitzada per l’Ajuntament de Blanes, conjuntament amb Aestus, la Legió V Macedònica dels Manaies de Blanes i Sabors Catalans, les ‘Jornades Romanes Blanda-Blandae’ –el nom originari de Blanes en temps dels romans- i inclouen combats de gladiadors, visites guiades, danses, espectacles de foc i pirotècnia, música, tallers infantils, així com activitats que contribuiran a què blanencs i a visitants experimentin la sensació d’haver retrocedit en el temps.

Es pot visitar un autèntic campament romà, relats sobre la medicina romana i altres atractives propostes al llarg de tot el dia. ‘Els Jocs de Flàbia’ són combats de gladiadors que inclouen conspiracions polítiques, lluites de poder i tot aquell aire de confabulació i jocs estratègics polítics que va envoltar l’imperi romà; i ‘Sacramentum’ és el jurament de fidelitat a Roma i l’emperador que faran els armats de la Legió V Macedònica.

També hi ha ‘Danses amb Nar Alhaya’, que aporten el gust per la sensualitat i bellesa que caracteritzava l’imperi romà, acompanyades d’un espectacle de ‘Venda d’Esclaus’ teatralitzada en clau còmica. El foc i la pirotècnia també són protagonistes: ahir es va oferir l’espectacle ‘Ignis Chorum’, i avui a la nit serà el torn de ‘Splendia, el gran espectacle de foc i pirotècnia’, amb una gran varietat d’elements: coreografies, danses i efectes lluminosos.

Concert de Tàrraco Surfers i visites guiades al jaciment romà

Avui a partir de les 10 de la nit a la plaça dels Dies Feiners actuarà el grup ‘Tàrraco Surfers’, que no tan sols omplen de taules de surf l’escenari on toquen. Els músics actuen vestits com els antics romans, per això era el grup més adequat perquè actués a les ‘Jornades Romanes Blanda-Blandae’.

Altra activitat amb entitat pròpia són les visites guiades que es faran demà al matí al jaciment romà d’Els Padrets, que data de l’any 75 abans de Crist. Val a dir que l’èxit de la convocatòria ha provocat que des de principis de setmana les entrades es van exhaurir i es va obrir llista d’espera per si es cancel·lava alguna reserva prèvia.

La visita guiada la farà l’historiador i arqueòleg, especialitzat en la gestió i difusió del patrimoni històric i cultural, Joan Llinàs. A Blanes, parlar del Jaciment Romà d’Els Padrets és fer-ho d’una autèntica llegenda viva, un fragment de la memòria històrica de la vila que suscita l’interès de blanencs i visitants, perquè custodia secrets històrics que continuen sense aflorar a la superfície.
Fotos: Ajuntament de Blanes