Blanes acull aquest cap de setmana les Jornades Romanes Blanda-Blandae

Aquest cap de setmana, del divendres 24 fins al diumenge 26, Blanes acollirà les Jornades Romanes Blanda-Blandae, que faran reviure els costums i tradicions de la societat romana, una recreació d’accés gratuït que complaurà tant als amants de la història com als qui tinguin ganes de gaudir d’un esdeveniment lúdic diferent.

Organitzat per l’Ajuntament de Blanes, conjuntament amb Aestus, la Legió V Macedònica dels Manaies de Blanes i Sabors Catalans, les ‘Jornades Romanes Blanda-Blandae’ –el nom originari de Blanes en temps dels romans- inclouran combats de gladiadors, visites guiades, danses, espectacles musicals, de foc i pirotècnia, tallers infantils, així com activitats que contribuiran a fer experimentar, a blanencs i a visitants, la sensació d’haver retrocedit desenes de segles enrere.

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí y segueix-nos:  t.me/blanesaldia

Les activitats s’allotjaran en tres espais: el Passeig de Mar, la Plaça dels Dies Feiners i el Jaciment Romà dels Padrets. El més destacat serà el Passeig de Mar, on hi haurà el recinte firal i l’escenari del Banc dels Músics, on s’hi allotjaran els diferents espectacles i exhibicions. D’altra banda, al recinte firal també hi ha un espai reservat per fer-hi Tallers Infantils durant tot el dia.

Visita guiada al jaciment romà d’Els Padrets

Al marge de les activitats lúdiques i d’entreteniment, les ‘Jornades Romanes Blanda-Blandae’ inclouen una oportunitat excepcional, que poden aprofitar tant blanencs com visitants. Es tracta d’una visita-guiada al Jaciment Romà d’Els Padrets, que data de l’any 75 abans de Crist. S’han programat perquè n’hi hagi quatre –totes amb reserva prèvia-, al llarg del matí.

S’encarregarà de fer la visita guiada l’historiador i arqueòleg, especialitzat en la gestió i difusió del patrimoni històric i cultural, Joan Llinàs. A Blanes, parlar del Jaciment Romà d’Els Padrets és fer-ho d’una autèntica llegenda viva, un fragment de la memòria històrica de la vila que suscita l’interès de blanencs i visitants, perquè custodia secrets històrics que continuen sense aflorar a la superfície.

Combats de gladiadors, dansa, música i recreacions històriques

El gruix principal d’activitats s’allotjarà al recinte firal del Passeig de Mar on, a banda de les parades amb productes d’artesania, hi haurà l’escenari del Banc dels Músics, així com un Campament Romà que es podrà visitar al llarg dels tres dies, amb visites programades que inclouen demostracions i exhibicions. Pel que fa als espectacles, cada dia se n’han programat diversos al matí i a la tarda.

‘Els Jocs de Flàbia’ són combats de gladiadors que inclouen conspiracions polítiques, lluites de poder i tot aquell aire de confabulació i jocs estratègics polítics que va envoltar l’imperi romà; i ‘Sacramentum’ és el jurament de fidelitat a Roma i l’emperador que faran els armats de la Legió V Macedònica. També hi ha ‘Danses amb Nar Alhaya’, que aporten el gust per la sensualitat i bellesa que caracteritzava l’imperi romà, acompanyades d’un espectacle de ‘Venda d’Esclaus’ teatralitzada en clau còmica.

Les nits de divendres i dissabte l’escenari del Banc dels Músics, que presidirà el recinte firal romà, allotjarà sengles espectacles que tindran el foc com a denominador comú. Divendres s’oferirà ‘Ignis Chorum’, mentre que l’endemà dissabte serà el torn de ‘Splendia, el gran espectacle de foc i pirotècnia’, amb una gran varietat d’elements: coreografies, danses i efectes lluminosos. Tant dissabte com diumenge serà a la mateixa hora: les 9 de la nit.

Concert de ‘Tàrraco Surfers’

Un altre dels espais on s’allotjaran les ‘Jornades Romanes Blanda-Blandae’ serà la Plaça dels Dies Feiners, on dissabte a les 10 de la nit hi haurà un concert de música actual, però a càrrec d’un grup absolutament adequat per a l’esdeveniment que l’emmarca. Són els ‘Tàrraco Surfers’, que es caracteritzen no tan sols per les conegudes taules de surf que comparteixen espai a l’escenari amb els instruments musicals.

El més destacat d’aquests músics és la seva vestimenta: romans i romanes costumitzats en cantants i músics de rock. Els ‘Tàrraco Surfers’ garanteixen gresca i diversió a parts iguals a base de versions de temes internacionals de pop-rock dels anys 80 i 90, però també de l’actualitat, incloent-hi una passejada pel pop rock català. Precisament un dels intèrprets del grup és Joan Reig, el carismàtic bateria de grups tan emblemàtics i coneguts com Els Pets, Mesclat o Refugi.

Mesures de contenció COVID

En compliment de les mesures de contenció de la pandèmia, tant el recinte firal del Passeig de Mar com el concert de la Plaça dels Dies Feiners tindrà un tancament perimetral i, per entrar-hi, hi haurà controladors d’accessos que vetllaran per l’estricte compliment de l’aforament. Hi haurà gel hidroalcohòlic i la obligatorietat que tothom dugui posada la mascareta.