L’Ajuntament i l’Arxiu Municipal de Blanes editen el número 23 de la revista Blanda

Foto de grup de les persones que han treballat en l’últim número de Blanda / Ajuntament de Blanes

Una de les ‘tradicions’ que ha anat perdurant amb el temps a Blanes és que cada principis d’any l’Ajuntament i l’Arxiu Municipal de Blanes realitzen la presentació a la sala de plens d’una nova edició de ‘Blanda’, la revista que edita una vegada a l’any l’arxiu. Però, en l’actual context de la pàndemia, no es pot aplegar la gentada de persones que assisteix a aquest acte cultural.

També estem a Telegram. Per rebre en el teu mòbil les nostres notícies l’instant clica aquí y segueix-nos:  t.me/blanesaldia

La revista Blanda –Blanes en llatí- ha crescut i s’ha fet gran gràcies a l’empenta de l’Arxiu Municipal, fruit de l’esforç dels seus tècnics i del gran equip de col·laboradors amb què compta. Haver arribat al número 23è demostra la seva veterania i la solidesa d’un projecte que va néixer un dia per perdurar en el temps.

La pesca; 100 anys Revista Recvll i 50 anys Institut Sa Palomera

Com és habitual, a la revista hi ha dos principals grans apartats: els articles de ‘Recerques’ i els perfils que es recullen a l’enunciat de ‘Biografies’. Un dels temes més interessants de recerques el signa el jove historiador Toni Ginot, que enllaça amb les arrels marineres de Blanes a través del seu detallat anàlisi dels pescadors blanencs del segle XV (1400-1509) que eren propietaris de terres.

Dues altres destacades recerques estan relacionades amb sengles prohoms prou coneguts a Blanes. D’una banda, la que signa l’estudiós i filòleg Pep Vila, amb un estudi sobre l’americano Agustí Vilaret i el seu poema dedicat a la Verge del Vilar. I de l’altra, la documentalista Sara Vila dóna a conèixer la passió per la cultura de Fernando Rivière de Caralt, creador del Jardí Pinya de Rosa, inaugurat l’any 1952, que precisament serveix de portada de la revista en una fotografia del 2013.

Construcció de l’Institut Sa Palomera / Ajuntament de Blanes

També hi ha dues altres recerques relacionades amb sengles aniversaris que es festegen a Blanes. En primer lloc, el tècnic de l’Arxiu, Aitor Roger, es fa ressò del centenari de la Revista Recvll complert al 2020, centrant-se en les cròniques dels primers anys de vida de la publicació i, sobretot, el seu impacte social.

Per la seva banda, la professora jubilada Maria Àngela Sagrera fa una completa aproximació i radiografia de l’Institut Sa Palomera, el primer que es va posar en marxa al municipi, coincidint amb els 50 anys del centre educatiu on va treballar-hi.

Una botiga centenària i els records de Maria Aladern i Víctor Pinto

En l’apartat de ‘Biografies’ hi ha tres retrospectives que inclouen els records d’un blanenc i una blanenca. Un dels col·laboradors habituals de ‘Blanda’, Pau Pallarès, parla d’una de les botigues centenàries de Blanes, ‘Can Borràs’, coneguda també com ‘Ca l’Adela de la Plaça’, instaurada per dones. Pel que fa a les altres dues biografies, totes dues tenen nom propi.

Portada del número 23 de Blanda

D’una banda, l’escriptora Maria Aladern recorda les seves pròpies arrels i la seva història personal, farcida d’anècdotes relacionades amb el municipi que els convilatans i convilatanes podran identificar ràpidament. De l’altra, Víctor Pinto parla de la seva trajectòria vital, narrada també en primera persona, sobre el seu particular periple des d’un petit poble rural de Lleó fins a Blanes i la seva estimació per Catalunya, vista com una autèntica terra d’acollida.

La feina que es fa des de l’Arxiu Municipal queda recollida en l’apartat final de la revista, amb les ‘Notícies de l’Arxiu Municipal’, les ‘Donacions’ que s’hi ha rebut, així com els ‘Breus’, amb flaixos de notícies del darrer any entre les quals precisament s’hi inclou la presentació del darrer número de ‘Blanda’ que es va poder fer en públic l’any 2020. Per últim, en l’apartat de ‘Bibliografia’ hi ha un compendi de les publicacions blanenques dels darrers 12 mesos.