Troben un dofí mort al mar a prop de la platja de S’Abanell de Blanes

Ajuntament de Blanes

Aquest matí ha aparegut surant al mar a prop de la platja S’Abanell Blanes un dofí mort. La troballa l’ha fet un home que ha donat avis a la policía local de Blanes. El agents, per la seva part, han requerit la presèncìa dels Agents Rurals. Dos agents s’han traslladat a mig matí a la platja de S’Abanell per fer-se càrrec de l’animal, que han carregat a bord del seu vehicle.

També estem a Telegram. Per rebre en el teu mòbil les nostres notícies l’instant clica aquí y segueix-nos:  t.me/blanesaldia

Els Agents Rurals han pogut comprovar que el cos trobat a Blanes correspon a una femella sub-sadulta de dofí llistat, una de les espècies més comunes que es pot trobar al Mar Mediterrani. En un primer examen no concloent, han pogut comprovar que el cetaci, aparentment, no presentava signes de violència ni d’haver patit cap cop o traumatisme que li hagi desencadenat la mort.

El què també han pogut constatar és que feia poques hores de l’òbit, per això serà especialment interessant poder investigar sobre les possibles causes que han desencadenat la seva mort. El dofí llistat (Stenella ceruleoalba) que s’ha trobat a Blanes mesurava un metre i mig, aproximadament, la qual cosa ha donat peu als Agents Rurals a determinar que es tractava d’un exemplar semi-adult, ja que en aquesta edat biològica poden arribar a mesurar entre 1’8 i 2’7 metres.

Ajuntament de Blanes

Investigació sobre les causes de la mort al CReSA de la UAB

Des de Blanes el cetaci s’ha traslladat al CReSA, el Centre de Recerca en Sanitat Animal situat a la UAB, la Universitat Autònoma de Barcelona, darrera de la Facultat de Veterinària. Es tracta d’un centre propi de l’IRTA, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària, adscrit igualment al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat.

Aquí se li farà la necròpsia per determinar les causes de la seva mort, i es considera especialment interessant la troballa de Blanes perquè, al fer poques hores d’ençà del seu òbit, serà més probable esbrinar-ho. No és la primera vegada que un dofí d’aquestes característiques es troba surant al mar, però sí que no és habitual que es doni el cas. Segons els experts, el fort corrent que hi ha entre el Cap de Creus i el Canó Submarí de Blanes és la principal causa perquè els dofins tenen tendència a aparèixer en aquesta zona.

Un altre motiu és la gran quantitat d’aliment que s’hi troba. Això atrau una gran varietat de cetacis, especialment els dofins molars i ratllats, tot i que al llarg dels darrers anys, a Blanes també s’han fet troballes de balenes. Un terç dels dofins que moren a les costes catalanes ho fan a la Costa Brava, i el 70% de la Costa Brava a l’Alt Empordà.