Blanes i Malgrat de Mar demanaran a la Generalitat que es protegeixi el Delta de la Tordera

Els ajuntaments de Blanes i Malgrat de Mar demanaran al Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya que augmenti el grau de protecció al Delta de la Tordera i que es declari Reserva Natural Parcial la desembocadura del riu.

També estem a Telegram. Per rebre en el teu mòbil les nostres notícies l’instant clica aquí y segueix-nos:  t.me/blanesaldia

Les reserves naturals parcials són espais d’extensió reduïda i d’interès medioambiental. L’objectiu és que es preservi el conjunt d’ecosistemes naturals que contenen o alguna de les seves parts. La declaració d’aquesta figura de protecció d’entorns naturals es fa per llei quan és reserva integral, i per decret del Consell Executiu quan és reserva parcial.

Aquest projecte l’han reivindicat avui l’alcalde, Àngel Canosa, i la tinenta d’alcalde de Medi Ambient, Marina Vall·llosada, durant la jornada que s’ha viscut al llarg de tot el matí al Delta de la Tordera amb motiu del Dia Mundial dels Ocells. 

L’Ajuntament de Blanes, amb la col·laboració de l’Associació de Naturalistes del Montnegre i la Tordera, ha organitzat al llarg de tot el matí diverses visites ornitològiques guiades. Un total de 40 persones –dividides en grups de 5 visitants + 1 guia- han gaudit dels atractius del Delta de la Tordera.

Aquesta riquesa natural s’ha vist accentuada aquests darrers mesos per la formació d’una gran llacuna natural amb una maresma de zona humida, sorgida arran del temporal Glòria el passat mes de gener. La jornada ha servit per donar a conèixer la riquesa i varietat d’espècies que hi ha, i sensibilitzar sobre la importància de donar continuïtat a la seva preservació.

L’èxit de la iniciativa ha estat tan gran que s’ha fet una llista d’espera amb prop d’un centenar de persones per repetir l’experiència més endavant. La regidoria de Medi Ambient ha organitzat tota la logística de les visites i la construcció dels dos observatoris així com obrir uns circuits d’arribada que els fessin més accessibles, ha anat a càrrec de les Brigades dels Serveis Municipals de l’Ajuntament de Blanes.

Totes les persones que han participat avui en les visites han estat les primeres en poder guaitar la rica varietat ornitològica que hi ha des dels dos observatoris que avui són provisionals, construïts especialment per a la ocasió, però que es volen instal·lar amb caràcter definitiu. Un dels dos observatoris que s’ha utilitzat avui està emplaçat sobre una plataforma de formigó que hi ha al Delta.

L’estructura formava part de l’equipament de l’estació de bombeig de la Planta Dessaladora, i des de fa uns anys està en desús. Aquest és un emplaçament òptim, ja que permet la visualització de la part marina i de la llacuna de la desembocadura, i a més a més pot garantir una certa estabilitat davant la possibilitat que hi hagi temporals.

Abans de l’estiu l’Ajuntament de Blanes ja va contactar amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per saber si era possible utilitzar l’estructura de formigó, però encara no s’ha rebut cap resposta. Mentrestant, l’Ajuntament de Blanes ja ha començat a treballar en un projecte d’ordenació de l’espai que inclou els dos observatoris, així com ordenar la circulació i accés de les persones per preservar al màxim tot l’entorn natural.

Amb tot, caldrà sotmetre aquest projecte a l’autorització de tots els organismes implicats: Agència Catalana de l’Aigua (ACA), servei de Gestió del Litoral i Secció de Biodiversitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, i el Ministeri de Transició Ecològica de l’estat espanyol.