Trobat a la Ciutat Esportiva Blanes des d’un mussol fins a un eriçó

La recuperació dels espais naturals i urbans normalment ocupats per humans que s’ha detectat arreu, també s’ha fet present durant totes aquestes setmanes de confinament a la Ciutat Esportiva Blanes. Situada als afores del nucli urbà, a la zona de Mas Cuní, la instal·lació està rodejada de natura, boscos, prats i una riera just al seu costat.

La instal·lació va tancar al públic a mitjans del passat mes de març, coincidint amb l’Estat d’Alarma per la COVID-19, però s’hi ha continuat fent un necessari manteniment. L’han estat duent a terme els dos Caps de Manteniment, una continuada presència que els ha permès fer troballes realment insòlites. En alguns casos, també els ha acompanyat el regidor d’Esports, Pere Lopera, que s’ha afegit a les tasques de rescat especialment pel fet que és aficionat a la ornitologia.

La major part de les troballes s’han fet pels voltants de l’equipament; a la riera de Mas Cuní o bé a les torres d’il·luminació que, al no encendre’s a les nits, han facilitat que hi facin niu diverses espècies d’ocells que ara no s’espanten per la potència dels wats de llum. Altres aus també troben refugi als espais que hi ha entre les bigues del sostre metàl·lic de les graderies externes del camp de futbol, o bé han aconseguit esmunyir-se entre minúsculs espais que hi ha en contacte amb zones externes per aparèixer a l’interior de la Ciutat Esportiva Blanes.

Localitzats des d’un mussol fins a un eriçó, passant per altres espècies

Una de les troballes més insòlites la va fer els dos Caps de Manteniment de l’Àrea d’Esports, fa ben pocs dies. Una cria de mussol va aparèixer al mateix hall, al vestíbul d’accés de l’equipament esportiu. Amb molta cura, van aconseguir atrapar-la i deixar-la que volés lliure a l’exterior de les instal·lacions.

El més probable és que hagués arribat esmunyint-se per alguna de les minúscules obertures que hi ha a la marquesina principal, i que hagués anat a parar allí en un vol aproximatiu al tenir el seu niu molt a prop, a la zona boscosa que rodeja la Ciutat Esportiva Blanes. De manera habitual, els mussols es poden localitzar als boscos de Ca la Guidó, el barri més proper a Mas Cuní, ja que es tracta d’una de les aus autòctones que hi ha a Blanes.

Un altre dels indrets de tot l’equipament on s’han trobat animals que habitualment no s’hi troben és l’espai on hi ha la caldera. Aquí el catàleg és una mica més extens, ja que s’hi ha localitzat des d’una família d’eriçons fins a granotes i gripaus. Els dos treballadors que tenen cura del manteniment durant el confinament per la COVID-19 es van ocupar de recollir-los i treure’ls a l’exterior.

El procediment quan es troben animals sempre és el mateix. En el cas que es localitzin en algun dels recòndits espais de l’interior de la Ciutat Esportiva, se’ls agafa amb molta cura i se’ls diposita a l’exterior perquè surtin en llibertat. Si en canvi les troballes –el més habitual són nius d’ocells- són en alguna part de l’exterior, se’ls respecta el seu refugi.

Les torres de llum, un dels espais preferits per diferents espècies

Durant aquestes llargues setmanes de confinament en què l’habitual tràfec que hi ha a la Ciutat Esportiva Blanes en condicions normals ha quedat reduït a zero, els treballadors i el mateix regidor han pogut veure volant falcons, àligues i xoriguers, a banda dels ja habituals estornells i merles. Aquestes dues darreres espècies són les que han aprofitat per fer niu a les torres de llum.

A la riera del costat de l’equipament un dels animalons que ha proliferat força són els conills, i fins i tot els nocturns ratpenats han perdut la seva timidesa i també s’han localitzat a l’equipament. D’ençà que es va inaugurar fa 10 anys, a la Ciutat Esportiva ja s’havia hagut de fer alguna actuació especial per la presència d’animalons. La més destacada va ser fa un any, quan es va haver de treure un eixam de vespa asiàtica que s’havia instal·lat precisament en una torre de llum.

Manteniment preventiu i reparacions de millora

Al llarg d’aquestes setmanes, l’activitat a la Ciutat Esportiva Blanes ha quedat reduïda a fer un necessari manteniment preventiu perquè l’equipament continuï estant en òptimes condicions quan pugui tornar a utilitzar-se. En aquest sentit, de manera permanent s’hi estan fent diverses tasques, com ara la prevenció de la legionel·losi.

D’altra banda, l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Blanes ha volgut aprofitar aquestes setmanes de confinament, sense l’anar i venir dels centenars de persones que utilitzen la instal·lació, per fer-hi altres tasques. Es tracta de feines de reparació i millora, per anar avançant i que tot estigui preparat quan la normalitat hagi retornat.